Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:29 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? În urmă cu 111 ani, a avut loc prima ediţie a Turului Franţei, cea mai importantă competiţie ciclistă din lume

ro

01 Jul, 2014 11:43 2182 Marime text
Pe 1 iulie, în urmă cu 111 ani, s-a desfăşurat prima ediţie a Turului Franţei, competiţie care are loc în fiecare an, în luna iulie, pe un traseu de aproximativ 3.500 de kilometri. Potrivit Wikipedia, cel mai scurt Tur al Franţei a avut loc în anul 1904, când au fost parcurşi 2.420 km, iar cel mai lung în anul 1926, de 5.745 km.
 
Startul primului Tur al Franţei a fost dat în satul Montgeron, iar cel care a făcut semn cicliştilor să pornească a fost Georges Abran, la ora 15:16, în data de 1 iulie 1903. Ulterior, L'Auto publica: „Unora le-ar fi plăcut să atingă muşchii de oţel ai celor mai curajoşi campioni din antichitate încoace. Cine va fi cel care va cuceri primul premiu?”.
 
Competiţia s-a încheiat în suburbiile Parisului, în Ville d'Avray. Garin a dominat Turul, câştigând prima etapă şi ultimele două, în timp ce Millocheau, ultimul în clasament, a terminat cursa cu o întârziere de 64 de ore, 47 de minute şi 22 de secunde faţă de lider.
 
În prezent, competiţia se întinde pe durata a trei săptămâni şi este împărţită pe segmente zilnice, denumite etape. Pentru a determina câştigătorul, timpii obţinuţi de concurenţi în fiecare etapă se acumulează. La finalul zilei, sportivul cu cel mai mic timp îmbracă un tricou galben. Fiecare echipă este formată din nouă ciclişti, iar într-o cursă sunt acceptate între 20 şi 22 de echipe. Deşi traseul competiţiei se modifică în fiecare an, întotdeauna se încheie la Paris.
 
Turul Franţei se numără printre cele mai solicitante competiţii sportive, reprezintă un test de anduranţă, de forţă fizică şi psihică, dar şi un eveniment social, ce reuneşte milioane de oameni.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii