Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? În România, astăzi, este sărbătorită...

ro

24 Jul, 2014 00:00 1679 Marime text
În anul 1864, pe 24 iulie, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Decretul prin care se realiza unirea corpurilor grănicereşti „de dincoace şi dincolo de Milcov”, moment ce a reprezentat o piatră de temelie a Poliţiei de Frontieră de astăzi. Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 104 pe 2001, privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române, această dată istorică a fost desemnată ca sărbătoare oficială a Poliţiei de Frontieră din România, fiind momentul de recunoaştere a identităţii instituţionale.
 
Poliţia de Frontieră Română sau Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, IGPF, este o instituţie specializată a statului, care exercită atribuţii cu privire la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere săvârşite în zona de competenţă. Alte atribuţii se referă la respectarea regimului juridic al frontierei de stat, asigurarea intereselor statului român pe Dunărea interioară, supravegherea spaţiului aerian adiacent frontierei de stat, respectarea ordinii şi liniştii publice în zona de competenţă, în condiţiile legii.
 
Însemnul heraldic al Poliţiei de Frontieră Române este format dintr-un scut exterior de culoare albastră, pe care se află o acvilă de aur cu ciocul şi ghearele roşii, ţinând în gheara dreaptă o sabie de argint, iar în cea stângă o ramură de măslin verde, simbol al păcii şi ordinii. De asemenea, pe pieptul acvilei se află un scut verde, pe care se află în partea superioară două săbii de culoare albastră, încrucişate, iar la bază o ancoră, ce sugerează ideea de supraveghere şi control. La baza scutului mare, pe eşarfa albă, este scrisă deviza „Patria et honor”, „Patrie şi onoare”, care evidenţiază devotamentul celor care slujesc în această structură.
 
Sursa foto: politiadefrontiera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii