Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:38 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Goethe, cel mai important scriitor german...

ro

28 Aug, 2014 00:00 5411 Marime text
La Frankfurt, în anul 1749, pe 28 august, s-a născut Johann Wolfgang von Goethe, cel care urma să devină o personalitate de seamă a culturii universale şi cel mai important scriitor german. Mama sa era Katharina Elisabeth Textor Goethe, fiica primarului, iar tatăl, Johann Caspar Goethe, avocat de profesie.

Încă de la o vârstă fragedă, Goethe a început să înveţe limbi străine, în paralel cu lecţiile de artă şi muzică. După ce îi descoperă pe Shakespeare, Lessing şi Rousseau, fiind fascinat de literatură, a început să scrie un roman epistolar, iar în timpul liber, crea piese în franceză şi poezii.
Activităţile practice şi întâlnirile cu alte persoane sunt reflectate în operele sale poetice şi literare. În decursul vieţii, a scris numeroase creaţii, printre acestea numărându-se poezii, romane, nuvele, eseuri, studii ştiinţifice. Dar cele mai importante şi impunătoare lucrări sunt „Anii de călătorie ai lui Wilhelm Meister“ şi partea a doua din „Faust“, apărută în 1832.
Goethe s-a impus nu doar ca scriitor, ci şi prin contribuţiile aduse în domeniul ştiinţei - a fost geolog, botanist, anatomist, fizician, istoric al ştiinţelor.
 
Scriitorul a fost reprezentat pe pânze şi în sculpturi. Adulat şi invidiat de admiratorii din Europa şi chiar Statele Unite, în 1808, a fost ales membru extern al „Academiei de Ştiinţe din Bavaria“, iar în 1832, s-a stins din viaţă, din cauza unei pneumonii.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii