Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:00 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Cel mai cumplit atac din istoria Marinei americane...

ro

30 Jul, 2014 09:26 2421 Marime text
Se împlinesc 69 de ani de la scufundarea crucişătorului american USS Indianapolis de către un submarin japonez. Din echipajul de 1.196 de oameni, 300 au murit în momentul atacului japonez, iar 600 au pierit în zilele următoare din cauza hipotermiei, deshidratării şi atacurilor rechinilor, în timp ce doar 300 de oameni au fost salvaţi.
 
Pe 16 iulie 1945, nava a plecat din San Francisco spre insula Tinian, cu un transport secret, şi anume componentele şi uraniul  bombei atomice „Little Boy”, ce urma să fie folosită pentru a distruge oraşul japonez Hiroshima pe 6 august 1945. Însă, USS Indianapolis a sfârşit într-un dezastru de mari proporţii, la puţin timp după ce a părăsit portul militar din Tinian.
 
Pe 30 iulie 1945, la doar 14 minute după miezul nopţii, cuirasatul USS Indianapolis a fost reperat de un submarin japonez, după ce nava americană a fost lovită în plin de două din cele şase torpile trase asupra ei de către submarinul nipon I-58. Exploziile au dus la despicarea navei şi la întreruperea definitivă a alimentării cu energie electrică. În câteva minute, una dintre cele mai mari nave de război americane avea să dispară pentru totdeauna, înghiţită de apele Pacificului, în timp ce majoritatea supravieţuirilor se aflau în apă, având asupra lor doar vestele de salvare din dotare. Timp de aproape patru zile şi patru nopţi, marinarii americani au fost sub asediul rechinilor. 
 
În cea de-a patra zi, supravieţuitorii au fost descoperiţi întâmplător de locotenentul de aviaţie Wilbur C. Gwinn, în timp ce se afla într-o misiune de supraveghere a submarinelor japoneze. Anunţul public despre soarta navei americane a fost dat două săptămâni mai târziu, pe data de 15 august 1945, dupa bombardamentul asupra celor doua oraşe japoneze Hiroshima şi Nagasaki.
 
Sursa foto: historia.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii