Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:44 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Cea care a reuşit să facă din culoarea negru şi părul tuns scurt o modă...

ro

19 Aug, 2014 12:54 3319 Marime text
În anul 1883, pe 19 august, într-o familie modestă, s-a născut Coco Chanel, supranumită magiciana eleganţei. La vârsta de 12 ani, îşi pierde mama, iar tatăl sau, Albert Chanel, o abandonează la un orfelinat din Aubazine. La 18 ani, pleacă la Paris pentru a deveni cântăreaţă de cabaret, dar norocul nu-i surâde în această direcţie. În una dintre proprietăţile baronului Etienne Balsan, Coco Chanel crează pălării, apreciate de aristocraţia franceză, descoperindu-şi un talent în a anticipa dorinţele şi gusturile femeilor din timpul său.

În 1909, deschide un magazin la parterul apartamentelor lui Balsan din Paris, locul de întâlnire al elitei pariziene. Ulterior, deschide alte magazine şi se lansează pe piaţa parfumurilor. Astfel, cu ajutorul chimistului Ernest Beaux, lansează Chanel n°5, al cărui nume a fost un şoc pentru acea epocă, în care parfumurile aveau nume imaginare şi fantastice. În scurt timp, devine cel mai vândut parfum din lume, în timp ce atelierul artistei, o atracţie irezistibilă pentru toate doamnele. Coco Chanel lansează şi o colecţie ce cuprinde pantofi, genţi, bijuterii, eşarfe şi curele, care au rolul de a contrasta cu îmbrăcămintea minimalistă.

Cea care a revoluţionat moda şi a eliberat trupul feminin de multe constrângeri, şi-a petrecut viaţa alături de oameni bogaţi, cultivaţi şi prestigioşi, printre aceştia numărându-se şi artişti consacraţi, precum Dali sau Picasso. Coco Chanel a îmbrăcat actriţe, amante influente şi avea legături cu cele mai renumite reviste de modă, precum Vogue sau Vanity Fair.
În anul 1971, la vârsta de 87 de ani, cea care a reuşit să facă din culoarea negru şi părul tuns scurt o modă, s-a stins din viaţă, în apartamentul ei din Paris.
 
Sursa foto: telegraph.co.uk
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii