Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Autorul romanului „Anna Karenina“...

ro

09 Sep, 2014 00:00 2756 Marime text
În toamna anului 1823, pe 9 septembrie, într-o familie de nobili, s-a născut cel care urma să devină unul dintre cei mai importanţi romancieri ai lumii, scriitorul rus Lev Tolstoi.
 
Potrivit Wikipedia, tinereţea lui Tolstoi s-a împărţit între studii literare şi juridice, încercări de reformare a vieţii ţăranilor, călătorii, dar şi activităţi militare. În anul 1853, Tolstoi a trecut examenul de cadet pentru a deveni subofiţer de artilerie. În această perioadă, a început lucrul la primul său roman, „Copilăria“. Talentul şi potenţialul literar ale lui Tolstoi au fost remarcate de poetul Nicolai Nekrasov, care i-a publicat primele lucrările în paginile unei reviste.
 
Cercetând opera lui Tolstoi, se observă două subiecte care l-au atras cu adevărat, şi anume viaţa şi moartea. În cei peste 60 de ani de activitate literară, Lev Nicolaevici Tolstoi, pe numele lui complet, a lăsat omenirii o uriaşă moştenire literară, ce cuprinde romanele „Război şi pace“, „Anna Karenina“, „Învierea“, o trilogie autobiografică („Copilăria“, „Adolescenţa“, „Tinereţea“), numeroase nuvele şi povestiri, precum „Cazacii“, „Dimineaţa unui moşier“, „Moartea lui Ivan Ilici“, dramele „Puterea întunericului“, „Roadele instrucţiunii“, dar şi povestiri populare, basme şi istorisiri pentru copii, articole publicistice, de critică literară sau literatură ştiinţifică, precum şi o bogată corespondenţă.
 
În ceea ce priveşte viaţa personală, Tolstoi şi soţia sa au avut 12 copii. Ultimul, pe nume Ivan, s-a născut în acelaşi an cu primul lor nepot, când scriitorul împlinise vârsta de 60 de ani.

Contrastul dintre viaţa liniştită a lui Tolstoi şi mizeria în care trăia poporul îi provoca scriitorului suferinţă. „Sufăr din ce în ce mai mult, aproape fiziceşte, din cauza inegalităţii, a bogăţiei, a prisosului de care ne bucurăm în mijlocul mizeriei şi nu sunt în stare să atenuez această inegalitate. Iată unde se ascunde tragismul vieţii mele“, scria Tolstoi în jurnalul său. Acest chin moral este motivul pentru care scriitorul, la vârsta de 82 de ani, şi-a părăsit soţia pentru a duce o viaţă de ascet, plănuind să-şi petreacă restul vieţii într-o colibă închiriată. Nu rezistă călătoriei şi se stinge din viaţă în anul 1910.
 
Sursa foto: www.stirile.rol.ro
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii