Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:00 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, scriitorul Andrei Pleşu...

ro

23 Aug, 2014 00:00 3378 Marime text


Astăzi, scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu împlineşte vârsta de 66 de ani. Născut în capitală, pe 23 august, Andrei Pleşu a absolvit Liceul „Spiru Haret“ din Bucureşti, apoi a urmat cursurile Facultății de Arte Plastice, secţia Istoria şi Teoria Artei, iar în 1980, a obţinut titlul de doctor în Istoria Artei, cu teza „Sentimentul naturii în cultura europeană“. Între anii 1975-1977, a fost bursier Humboldt la Universitatea din Bonn, iar în perioada 1983-1984, bursier la Universitatea din Heidelberg.


Andrei Pleşu este una dintre personalităţile reprezentative ale Şcolii de la Păltiniş, un reper al vieţii publice şi academice româneşti, critic de artă, filozof, eseist, fondator şi director al săptămânalului de cultură „Dilema“, fondator şi preşedinte al Fundaţiei „Noua Europă“.
A debutat cu eseuri de istorie şi teorie a artei („Călătorie în lumea formelor“, „Pitoresc şi melancolie“), iar ca scriitor, a înregistrat un important succes cu volumele „Minima moralia“, „Jurnalul de la Tescani“ şi „Despre îngeri“.

După 1989, a abordat subiecte actuale sau perene ale politicii, ale culturii sau ale vieţii cotidiene. De asemenea, după 1989, a ocupat funcţiile de ministru al Culturii, ministru al Afacerilor externe, membru în Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi consilier prezidenţial pentru Relaţii Internaţionale.
Printre alte opere scrise de Andrei Pleşu, se numără „Călătorie în lumea formelor“, „Pitoresc şi melancolie“, „Francesco Guardi“, „Ochiul şi lucrurile“, „Limba păsărilor“, „Note, stări, zile“, „Despre frumuseţea uitată a vieţii“.

În ceea ce priveşte viaţa personală, în anul 1972, s-a căsătorit cu Catrinel Maria Petrulian, fiica profesorului Nicolae Petrulian, şi are doi fii, Matei şi Mihai.

Sursa foto: adevarul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii