Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, îşi sărbătoreşte ziua de naştere...

ro

22 Sep, 2014 10:29 2034 Marime text
Astăzi, prozatorul şi eseistul Augustin Buzura împlineşte vârsta de 76 de ani.
Născut în comuna Berinţa din judeţul Maramureş, Augustin Buzura, după ce a absolvit cursurile Liceului „Gheorghe Şincai” din Baia Mare este, succesiv, inspector statistician, educator, agricultor, iar din 1957 până în 1964, funcţionar la filiala din Cluj a Uniunii Scriitorilor. În perioada 1958-1964, a studiat la Facultatea de Medicină Generală din Cluj, specializându-se în psihiatrie, însa nu profesează.
A debutat în 1963, cu volumul de nuvele „Capul Bunei Speranţe”, iar în 1970, a publicat primul său roman, „Absenţii”, în care prezintă un caz de mortificare psihică. În următorii 20 de ani, scrie cinci romane, care însumează peste două mii de pagini: „Orgolii”, „Fețele tăcerii”, „Vocile nopţii”, „Refugii” şi „Drumul cenușii”. 
În 1987, devine membru fondator al Fundaţiei Culturale Europene „Gulliver”, cu sediul în Amsterdam, fundaţie din care mai fac parte Günther Grass, Hans Magnus Enzensberger, Andrei Bitov, Vaclav Havel, Steve Austin, Luigi Nono. 
În 1990, după căderea regimului comunist, i s-a încredinţat funcţia de preşedinte al Fundaţiei Culturale Române, iar între 2003-2004, a fost preşedinte al Institutului Cultural Român. Mai multe producții cinematografice şi de televiziune au fost realizate pe scenarii scrise de Augustin Buzura, printre acestea numărându-se „Orgolii”, „Pădureanca” şi „Undeva în Est”. 
 
Sursa foto: romanianwriters.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii