Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:03 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, Ioan Gyuri Pascu...

ro

31 Aug, 2014 00:00 2109 Marime text
Născut în anul 1961, pe 31 august, în Agnita, pe atunci în regiunea Braşov, azi judeţul Sibiu, muzicianul şi actorul român Ioan Gyuri Pascu împlineşte, astăzi, vârsta de 53 de ani. Tatăl său era român, iar mama, pe jumătate unguroaică. De asemenea, din partea mamei, mai are origini poloneze şi slovace.
 
La vârsta de nouă ani, a studiat pianul şi a învăţat singur să cânte la chitară. Când era la liceu, fiind obligat de regimul comunist român, s-a alăturat Uniunii Tineretului Comunist (UTC). În anul 1977, Ioan Gyuri Pascu a debutat ca actor amator într-o piesă desfăşurată la Casa de Cultură Agnita. După ce termină armată, pleacă spre mare şi, în timpul unui spectacol la Teatrul de Vară, este descoperit de echipa Radio Vacanţa şi, ulterior, de Teo Peter şi Andrei Partoş.
 
După ce s-a lansat în cariera muzicală în anul 1977, Ioan Gyuri Pascu a abordat diverse stiluri muzicale, precum pop, rock, blues şi reggae. Din anul 1987, a fost membru al grupului de umor Divertis, în cadrul căruia a abordat, printre altele, şi satiră politică. În 1993, este recunoscut şi în calitate de muzician.
 
De asemenea, a mai jucat în filme de lung metraj, precum "O vară de neuitat", în regia lui Lucian Pintilie, şi "Occident", în regia lui Cristian Mungiu. La vârsta de 40 de ani, artistul a început să scrie cărţi de literatură creştină, specializându-se în eseuri despre misticism. La sfârşitul anului 2010, Pascu a suferit un infarct, recuperându-se la Spitalul Universitar din Bucureşti.
În 2013, a participat, alături de Baniciu şi Şeicaru, la festivaluri de muzică folk, urmând să susţină mai multe spectacole prin ţară cu formaţia The Blue Workers.
 
Sursa foto: youtube.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii