Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:36 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi este sărbătorită Ziua...

ro

15 Jul, 2014 00:00 1736 Marime text
Astăzi, se împlinesc 156 de ani de la apariţia primei mărci poştale în ţara noastră, intitulată „Cap de bour“. Timbrul reprezenta vechea stemă a provinciei istorice româneşti. „Cap de bour“ a fost tipărit pe 15 iulie 1858 şi, după o săptămână, a intrat în circulaţie la biroul poştal din Iaşi. Ulterior, această dată a devenit Ziua Mărcii Poştale Româneşti, celebrată în fiecare an şi marcată prin lansarea unor emisiuni de mare interes pentru filatelişti.
 „Capul de bour“, creat după model austriac, a fost ales să apară pe primul timbru românesc datorită simbolisticii sale. Potrivit legendei, în timp ce voievodul Dragoş era la vânătoare, acesta se întâlneşte cu o fiară, un bour. În urma luptei, Molda, căţeaua voievodului, moare. Ulterior, voievodul a botezat râul Moldova, precum şi acel teritoriu pe care îl ia în stăpânire, iar capul de bour devine simbol heraldic al voievodului şi al urmaşilor săi la domnie.
 
Tirajul primei emisii poştale româneşti a fost de 6.000 de timbre cu valoarea de 27 de parale, 10.000 la 54 de parale, 2.000 la 81 de parale şi 6.000 de timbre la 108 parale. Hârtia era de provenienţă străină, iar ca adeziv pentru gumare, se folosea gumă arabică de culoare galben-brun, ce era aplicată manual, în straturi care nu erau egale. Între coarnele bourului a fost figurată o stea cu cinci colţuri.
 
Din cauza schimbării tarifelor poştale, tot în 1858, pe 31 octombrie, prima marcă poştală a fost retrasă. Ulterior, Poşta a scos a doua emisiune „Cap de bour“, forma rotundă fiind înlocuită cu un dreptunghi uşor rotunjit, iar alfabetul latin a luat locul celui chirilic. Între cele două ediţii, a apărut şi primul colecţionar român de timbre, Dimitrie Butculescu, cel care, în 1891, a fondat Societatea Filatelică Română, în scopul de a oferi filateliştilor din România un loc de întâlnire.
 
În prezent, „Capul de bour“ poate fi găsit în cataloagele celor mai mari case de licitaţie din lume, la sume astronomice, preţul pornind de la câteva mii de euro. Există peste 750 de exemplare de „Cap de bour“ din prima emisiune, dintre care 50 se află în ţara noastră. 
 
Potrivit Wikipedia, prima ţară din lume care a emis un timbru este Marea Britanie. Acesta se numea Penny Black şi a fost tipărit la data de 6 mai 1840. Cea de-a doua ţară este Brazilia, în 1843, în timp ce în Grecia, primele mărci poştale au apărut în anul 1861, în Turcia în 1863, în Serbia în 1866 şi în Bulgaria în 1879.
 
Sursa foto: jurnalul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii