Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:02 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Amiralul englez Horatio Nelson, celebru datorită războaielor purtate împotriva lui Napoleon...

ro

29 Sep, 2014 09:02 3826 Marime text
Într-o zi de 29 septembrie, în Norfolk, Anglia, se năştea amiralul englez Horatio Nelson, devenit celebru datorită războaielor purtate împotriva lui Napoleon, şi, în special, datorită bătăliei de la Trafalgar.
Nelson a intrat în marina regală britanică la frageda vârstă de 13 ani, iar, datorită ambiţiei şi calităţilor sale, la 20 de ani, a fost avansat la gradul de căpitan. În timpul asediului asupra portului Corsican Calvi din anul 1794, o aşchie de piatră desprinsă dintr-o ghiulea i-a străpuns ochiul drept. Un an mai târziu, când debarca de pe vasul Theseus, Nelson a fost întâmpinat de o salvă de mitraliere care i-a smuls antebraţul drept din încheietura cotului. A fost un conducător exemplar cu o personalitate puternică. Curajul său a fost la limita nebuniei, iar pasiunea vieții sale a fost riscul. 
Numeroasele victorii aduse în slujba Marinei Regale Britanice au făcut din Nelson un idol pentru cadrele militare și populația britanică. În programul de televiziune de la BBC 100 Greatest Britons din 2002, Nelson a fost clasat pe locul nouă, dintre cei mai mari britanici din toate timpurile. 
Amiralul Nelson a fost ucis în bătălia de la Trafalgar, la 21 octombrie 1805, fiind doborât de glonţul unui lunetist, după ce obţinuse o victorie zdrobitoare asupra flotei franco-spaniole.
 
Sursa foto: Wikipedia
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • dan 04 Jun, 2018 09:12 ...britanicii i'au adus ori nu omagii sau respect,in masura atributiilor sale,poate,...dar Columna din Piata Trafalgar Square,arata cat de maret este omagiul si gloria Amiralului Horatio Nelson...