Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:45 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Agatha Christie, supranumită „Regina Crimei“...

ro

15 Sep, 2014 00:00 2631 Marime text


În anul 1890, pe 15 septembrie, la Torquay, în Marea Britanie, s-a născut Agatha Christie, cea care urma să devină o scriitoare celebră şi apreciată, mai ales pentru romanele poliţiste.

Sub îndrumarea mamei sale, cea care a îndemnat-o să scrie de la o vârstă fragedă, Agatha a primit o educaţie aleasă. La vârsta de 16 ani, studia canto şi pianul. A debutat în anul 1920 şi, încă de la începutul carierei, a fost apreciată pentru stilul şi inteligenţa cu care ţesea intrigile din romanele sale. Sub pseudonimul Mary Westmacott, Agatha a scris şi romane de dragoste, care sunt mai puţin cunoscute de public.

În decursul vieţii, scriitoarea a publicat 80 de romane şi nuvele, precum şi 19 piese de teatru. Multe dintre romanele sale au fost puse în scenă sau ecranizate, personajul cel mai des întâlnit în aceste producţii fiind detectivul Hercule Poirot. Datorită operelor sale şi personajelor create, precum detectivul Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, Agatha Christie a fost supranumită „Regina Crimei“, fiind apreciată pentru originalitatea şi inovaţia care o caracterizau. Din aceste motive, în 1971, a primit titlul Dame Commander din partea reginei Marii Britanii.

Conform Wikipedia, până în anul 2006, cărţile Agathei Christie s-au vândut în două miliarde de exemplare în întreaga lume, iar potrivit UNESCO, Agatha Christie este autorul individual tradus în cele mai multe limbi, fiind depăşită doar de operele colective ale corporaţiei Walt Disney Productions. De asemenea, scriitoarea este menţionată în Cartea Recordurilor ca autoarea de ficţiune care a înregistrat cele mai mari vânzări la nivel mondial, a doua în clasamentul de profil, după William Shakespeare.

În ceea ce priveşte viaţa personală, primul mariaj s-a sfârşit cu divorţul din 1928. După doi ani, într-o călătorie din Orientul Mijlociu, Agatha Christie l-a întâlnit pe arheologul englez Sir Max Mallowan, cu care s-a căsătorit în 1930. Scriitoarea şi-a însoţit soţul în expediţiile din Irak şi Siria, informaţiile strânse în perioada şederilor folosindu-le în cărţile „Crimă în Mesopotamia“ (1930), „Moarte pe Nil“ (1937) şi „Întâlnire cu moartea“ (1938).

Agatha Christie a trăit cu intensitate, fiind una dintre primele femei din lume care a practicat surfingul, pe care l-a descoperit în timpul unei călătorii în Africa de Sud. La vârsta de 85 de ani, scriitoarea s-a stins din viaţă din cauze naturale. Fiica ei, Rosalind Hicks, a continuat să se ocupe de opera şi consolidarea reputaţiei mamei sale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii