Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Actriţa de teatru şi film Ilinca Tomoroveanu...

ro

21 Aug, 2014 09:51 4758 Marime text
Astăzi, actriţa româncă de teatru şi film Ilinca Tomoroveanu împlineşte vârsta de 73 de ani. Una din frumuseţile marelui şi micului ecran românesc din anii '70-'80, Ilinca Tomoroveanu,  s-a născut la Bucureşti şi este nepoata poetului Octavian Goga. A studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, şi a debutat în cinematografie în anul 1960, în filmul „Mândrie”. De asemenea, a interpretat roluri şi în „Dragoste lungă de-o seară", „La porţile pământului", „Runda 6", „Frumoasele vacanţe", „Războiul Domniţelor", „Pentru că se iubesc", „Dincolo de orizont", „De-aş fi Peter Pan".
 
Actriţa Ilinca Tomoroveanu lucrează de peste 45 de ani, încă din ultimul an de facultate, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, pe care nu l-a părăsit niciodată, dar şi în piese de teatru la Televiziunea Româna sau în filme. Pentru activitatea sa, a fost distinsă cu Medalia Comemorativă Mihai Eminescu şi cu Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor, în anul 2004. Actriţa este preşedinte de onoare al Fundaţiei Culturale „Zilele Octavian Goga”, din anul 1999.
 
De-a lungul carierei, a deţinut roluri importante din dramaturgia româneasca, în piese scrise de Horia Lovinescu, Eugen Barbu, Paul Everac, Tudor Popovici, Delavarancea şi Mihail Sorbu, dar şi din cea clasică şi modernă universală, în piese semnate de Lope de Vega, Victor Hugo, F. M. Dostoievski, Tolstoi, Alfred de Musset, Jean Anouilh.
 
Sursa foto: cinemagia.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii