Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:07 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Actorul Toma Caragiu...

ro

21 Aug, 2014 00:00 2822 Marime text
În anul 1925, pe 21 august, într-o familie de aromâni originară din satul grecesc Aetomilitsa, dar care s-a stabilit la Ploieşti, s-a născut actorul Toma Caragiu.
 

Absolvent al Conservatorului Regal de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti, timp de doi ani, Toma Caragiu a jucat pe scena Teatrului din Constanţa, la vârsta de 28 de ani fiind numit director al Teatrului de Stat Ploieşti, funcţie pe care o va deţine timp de 12 ani.
 
Toma Caragiu a avut o bogată activitate în teatru, televiziune şi film, interpretând roluri în comedii, dar şi în drame. Dintre filmele în care a jucat, amintim „Actorul şi sălbaticii“, „Răpirea fecioarelor“, „Răzbunarea haiducilor“, „Haiducii lui Şapte cai“, „Zestrea Domniţei Ralu“, „Săptămâna nebunilor“, „Ciprian Porumbescu“, „Operaţiunea Monstrul“, „Buzduganul cu trei peceţi“, „Marele singuratic“. Pentru umorul său, actorul a fost asemănat cu Charlie Chaplin. Dăruirea excepţională pentru teatru şi desăvârşirea cu care interpreta rolurile i-au adus titlurile de „comic genial“ (1969) şi de „cel mai bun actor român“ (1971).
 
Toma Caragiu s-a stins din viaţă în mod tragic, sub dărâmăturile blocului din Bucureşti unde locuia, în urma cutremurului din 4 martie 1977, şi este înmormântat la Cimitirul Bellu. În cinstea lui, teatrul din Ploieşti îi poartă numele, iar în centrul oraşului se găseşte un bust al actorului.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii