Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:52 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Actorul român care a jucat alături de Brad Pitt şi Johnny Depp...

ro

02 Aug, 2014 00:00 4270 Marime text
Astăzi, Marcel Iureş, unul dintre cei mai importanţi şi mai admiraţi actori din România, împlineşte 63 de ani.
În decursul carierei, Marcel Iureş s-a remarcat atât la nivel naţional, cât şi internaţional, trecându-şi în filmografie proiecte importante realizate alături de actori celebri de la Hollywood, precum Brad Pitt, Johnny Depp, Morgan Freeman sau Tom Cruise.
 
Născut la Băileşti, Marcel Iures, absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti „I.L. Caragiale“, secţia Actorie, a debutat în teatru cu piesa „Menajeria de sticlă“ de Tennessee Williams, în rolul lui Tom, la Teatrul Naţional Cluj, unde a jucat între anii 1978-1980.
 
În 1978, Marcel Iureş a obţinut primul său rol de cinema în filmul „Vis de ianuarie“. De-a lungul anilor, a creat roluri memorabile în pelicule precum „Punga cu libelule“, „Să mori rănit din dragoste de viaţă“, „Sezonul pescăruşilor“, „Domnişoara Aurica“, „Faimosul paparazzo“. În 1998, alături de regizorul Alexandru Dabija, arhitectul Octavian Neculai, Felicia Crăciun şi Doina Levinţa, a înfiinţat Teatrul ACT, unde a realizat interpretări extraordinare ale personajelor lui Shakespeare.
 
Cariera internaţională a lui Marcel Iureş a început după Revoluţie. După un mic rol în „Interviu cu un vampir“, unde a apărut alături de Tom Cruise şi Brad Pitt, au urmat filmele „Misiune imposibilă“, „Pacificatorul“, „Războiul lui Tom Hart“, „Layer Cake“, „Tinereţe fără tinereţe“, „Călătoria lui Gruber“. În „Piraţii din Caraibe: La Capătul lumii“, Iureş a jucat alături Johnny Depp, Orlando Bloom şi Keira Knightley, în timp ce în „Goal“ l-a cunoscut pe fotbalistul Zidane. Prin intermediul acestor roluri, Marcel Iureş s-a remarcat datorită profesionalismului, complexităţii şi modestiei.
 
Potrivit Wikipedia, din anul 2004, actorul este preşedintele Festivalului Internaţional de Film Independent „Anonimul“. În decursul carierei, Marcel Iureş a fost distins de două ori cu titlul de cel mai bun actor de teatru din România.
 
Sursa foto: cinemarx.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii