Prazul, apreciat pentru calităţile lui nutritive şi terapeutice
Prazul, apreciat pentru calităţile lui nutritive şi terapeutice
07 Jul, 2014 14:21
07 Jul, 2014 14:21
07 Jul, 2014 14:21
ZIUA de Constanta
2215
Marime text
Prazul, un aliment apreciat pentru calităţile lui nutritive şi terapeutice, mai puţin iute decât ceapa, are un gust delicat, răcoritor şi astringent şi conţine foarte puţine calorii, potasiu, calciu, fier, siliciu, magneziu, zinc, mangan, fibre, polifenoli, celuloză şi vitaminele A, B, C, E şi K. Prazul are un conţinut bogat în radicali liberi, care facilitează absorbţia unor aminoacizi esenţiali din proteinele animale.
Consumul de praz creşte eficacitatea metabolismului proteic hepatic, fiind recomandat în astenia fizică şi nervoasă, în dezechilibrul nervos şi sclerozarea unor ţesuturi, cum ar fi ateroscleroza sau scleroza în plăci. Prazul este laxativ, diuretic, antiseptic, decongestiv, calmant, expectorant şi foarte eficient în combaterea afecţiunilor respiratorii, pulmonare şi cardiace. Datorită conţinutului în siliciu, prazul este eficient atât în arteroscleroză (disfuncţia ţesutului din pereţii arterelor), cât şi în ateroscleroză (disfuncţia vaselor de sânge), cauzată de colesterol.
Prazul are efect antiagregant, asemănător aspirinei, care contribuie la prevenirea formării de trombi în vene şi artere, dar şi la prevenirea trombozei venoase periferice şi a infarctului miocardic. De asemenea, prazul protejează inima şi vasele de sânge, inhibă dezvoltarea bacteriilor şi viruşilor, scade glicemia, este benefic în hemoragiile nazale, astenii, insomnii, migrene, diabet, cancer, dar şi rahitism.
Consumul de praz creşte eficacitatea metabolismului proteic hepatic, fiind recomandat în astenia fizică şi nervoasă, în dezechilibrul nervos şi sclerozarea unor ţesuturi, cum ar fi ateroscleroza sau scleroza în plăci. Prazul este laxativ, diuretic, antiseptic, decongestiv, calmant, expectorant şi foarte eficient în combaterea afecţiunilor respiratorii, pulmonare şi cardiace. Datorită conţinutului în siliciu, prazul este eficient atât în arteroscleroză (disfuncţia ţesutului din pereţii arterelor), cât şi în ateroscleroză (disfuncţia vaselor de sânge), cauzată de colesterol.
Prazul are efect antiagregant, asemănător aspirinei, care contribuie la prevenirea formării de trombi în vene şi artere, dar şi la prevenirea trombozei venoase periferice şi a infarctului miocardic. De asemenea, prazul protejează inima şi vasele de sânge, inhibă dezvoltarea bacteriilor şi viruşilor, scade glicemia, este benefic în hemoragiile nazale, astenii, insomnii, migrene, diabet, cancer, dar şi rahitism.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii