Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:15 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prazul, apreciat pentru calităţile lui nutritive şi terapeutice

ro

07 Jul, 2014 14:21 2206 Marime text
Prazul, un aliment apreciat pentru calităţile lui nutritive şi terapeutice, mai puţin iute decât ceapa, are un gust delicat, răcoritor şi astringent şi conţine foarte puţine calorii, potasiu, calciu, fier, siliciu, magneziu, zinc, mangan, fibre, polifenoli, celuloză şi vitaminele A, B, C, E şi K. Prazul are un conţinut bogat în radicali liberi, care facilitează absorbţia unor aminoacizi esenţiali din proteinele animale.
 
Consumul de praz creşte eficacitatea metabolismului proteic hepatic, fiind recomandat în astenia fizică şi nervoasă, în dezechilibrul nervos şi sclerozarea unor ţesuturi, cum ar fi ateroscleroza sau scleroza în plăci. Prazul este laxativ, diuretic, antiseptic, decongestiv, calmant, expectorant şi foarte eficient în combaterea afecţiunilor respiratorii, pulmonare şi cardiace. Datorită conţinutului în siliciu, prazul este eficient atât în arteroscleroză (disfuncţia ţesutului din pereţii arterelor), cât şi în ateroscleroză (disfuncţia vaselor de sânge), cauzată de colesterol.
 
Prazul are efect antiagregant, asemănător aspirinei, care contribuie la prevenirea formării de trombi în vene şi artere, dar şi la prevenirea trombozei venoase periferice şi a infarctului miocardic. De asemenea, prazul protejează inima şi vasele de sânge, inhibă dezvoltarea bacteriilor şi viruşilor, scade glicemia, este benefic în hemoragiile nazale, astenii, insomnii, migrene, diabet, cancer, dar şi rahitism.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii