Pentru perioada Paştelui
informaţii utile, tradiţii, program magazine
12:00 28 07 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Sănătate De ce este crinul alb folosit în scopuri medicinale

ro

08 Sep, 2015 09:26 541 Marime text
Crinul alb, o plantă perenă, erbacee, cunoscută şi sub denumirea de liliom, este un ingredient nelipsit din industria cosmetică, iar uleiul esenţial, unul dintre cele mai scumpe din lume. De la crinul alb se culeg petale albe în lunile mai-iunie, când florile se deschid, şi bulbii în lunile august-septembrie, când planta are o perioadă de repaus. Petalele se usucă la umbră, aşezate în strat subţire, apoi se păstrează în borcane de sticlă sau porţelan, iar bulbii se usucă la soare şi se păstrează la fel ca florile. Crinul alb conţine tanini, mucilagii, steroli, uleiuri esenţiale, glicozide, saponine şi flavonoide.
 
Floarea de crin alb are proprietăţi emoliente şi cicatrizante, cremele care conţin crin fiind folosite în vindecarea arsurilor şi rănilor, dar şi în calmarea iritaţiilor. Extractele de crin alb au proprietăţi antiinflamatorii, de regenerare a pielii, hidratare şi calmare. Aceste extracte sunt foarte bune şi la tratarea bătăturilor. Oţetul de crin alb este folosit în mod tradiţional pentru tratarea negilor, dar şi pentru dezinfectarea rănilor şi oprirea infecţiilor. Crinul este recomandat, de asemenea, în tratamentul cuperozei.
 
Rezultate vizibile s-au observat şi în procesul de inhibare a melaninei, ceea ce recomandă crinul alb pentru preparatele care ajută la eliminarea petelor şi albirea pieli. Şi pistruii pot fi îndepărtaţi în urma tratamentelor cu extracte de crin alb (oţet sau cremă). Bulbii de crin se folosesc în tratarea afecţiunilor dermatologice, a pielii iritate, a rănilor şi arsurilor.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii