Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:39 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul natura Despre substanțe chimice

ro

09 May, 2014 07:38 3019 Marime text
TOT CEEA CE MÂNCĂM, BEM, RESPIRĂM ȘI PUNEM PE PIELE DEVINE CORPUL NOSTRU!

Printre exercițiile minunate rezolvate de cei care au participat la Școala Sănătate 5D – s-a numărat și unul care solicita studierea etichetei unui produs cosmetic – sau detergent – sau orice alt produs ”de uz casnic” folosit zilnic de o persoană, și apoi – căutarea pe Internet de informații cu privire la substanțele respective, listate pe etichete.
Multe persoane au avut ”surpriza” vieții lor când au realizat acest exercițiu.
V-am listat câteva exemple dintre cele primite – CU MII DE MULȚUMIRI celor care au trimis răspunsurile la întrebări – pentru a observa ceea ce au descoperit cei interesați.

Poate această mică trecere în revistă vă va pune pe gânduri – și veți realiza același tip de exercițiu cu orice produs din casă.
Vă veți gândi de două ori înainte de a folosi orice. Și înainte de a cumpăra orice.

STUDIU COSMETICE

Exercițiul 1 – Crema de fata Elmiplant – ingrediente : aqua, glycerin, olea europaea fruit oil, caprylic/capric triglyceride, cyclopentasiloxane, cetearyl alcohol, cetyl palitate, dimethicone, panthenol, tocopheryl acetate, cydonia oblonga fruit juice, propanediol, glycogen, glycosaminoglycans, hydrolyzed elastin, pentylene glycol, fructose, urea, maltose, sodium pca, sodium lactate, trehalose, pectin, serine, arginine, proline, chondrus crispus, cetearyl glucoside, capryloyl glycine, hydroxyethylacrylate / sodium acryloyldimethyl taurate copolymer, isohexadecane, polyisobutene, caprylyl glycol, parfum, citric acid, sodium chloride, tetrasodium edta, polysorbate 60, sorbitan isostearate, polysorbate 20, ethylhexyglycerin, xanthan gum, butylene glycol, polyacrylate-13, sodium hydroxide, phenoxyethalon, sodium benzoate, sorbic acid.

Deja mi-a trecut cheful sa o mai pun pe fata numai dupa ce am scris ingredientele – altfel e o crema promovata ca fiind imbogatita cu ingrediente 100% naturale, fara parabeni, parafine si coloranti. Cuvantul cheie e imbogatita, desi ei scriu boldit pe ambalaj “ingrediente 100% naturale”.

Cyclopentasiloxane – silicon in forma lichida, folosit des in cosmetice, da senzatia de catifelat, matasos; clasificat ca potențial toxic sau vătămător, persisten, bioacumulativ în natură, unul sau mai multe studii pe animale a arătat că poate forma tumori în doze moderate, unul sau mai multe studii pe animale arată tulburări endocrine la doze moderate.

Sodium benzoate – conservant cunoscut cancerigen care aplicat pe piele este transportat in ficat ca mai apoi sa fie filtrat si eliminat din organism, dar pana se intampla asta produce daune: sufoca celule privandu-le de oxigen la nivelul mitocondriilor.

Concluzia: nu vreau sa mai pun pe piele adica sa mananc substante nocive precum multe din cele de mai sus.

Exercițiu 2 – COSMETICE
Primul lucru care îmi pică în mână este Deodorantul antiperspirant NIVEA pe care îl folosesc în fiecare dimineaţă, deşi nu prea ar fi nevoie: de când am început dieta şi nu mai mănânc carne transpiraţia nu miroase aproape deloc.
INGREDIENTE:
STEARYL ALCOHOL
PPG-14 BUTYL ETHER
CYCLOMETHICONE
ALUMINIUM ZIRCONIUM TETRACHLOROHYDREX GLY – Aluminiu clorhidrat a fost legat de boala Alzheimer şi cancerul de sân. Modificări cauzate in ADN sunt cunoscute. De asemenea, scade efectul estrogenului.

CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE
PARAFFINUM LIQUIDUM
TALC
HYDROGENATED CASTOR OIL
GLYCERYL STEARATE SE
LAURETH-7 CITRATE
PALMITAMIDOPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE
PROPYLENE GLYCOL
BHT = hidroxitoluen butilat: antioxidant. Cauzează alergii de contact și dermatite de contact, un agent cancerigen suspectat, poate provoca defecte de reproducere. După ce e absorbit, BHT poate accelera descompunerea de substanţe nutritive vitale, cum ar fi vitamina D (care menţine imunitatea, şi oase şi dinţi sănătoşi).
LYNALOOL
LIMONENE
CITRONELLOL
BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL = Un iritant pentru piele, utilizarea sa este limitată datorită potenţialului său de sensibilizare puternic. La animale, aplicaţii de piele în concentraţii mari a provocat daune spermei şi efecte la nivelul SNC, cum ar fi somnolenţă şi dificultăţi de respiraţie.
ALPHA ISOMETHYL IONONE
PARFUM: parfumul are un grad ridicat de risc, pentru că include sute de chimicale nemenţionate pe etichetă. Parfumurile sintetice sunt foarte intense. Prin mirosul puternic emanat, parfumurile sunt neurotoxice şi se absorb în piele.

Primul gând care îmi vine în minte este că nu era de ajuns cât rău ne facem mâncând aiurea, era nevoie să suplimentăm doza de otrăvuri şi cu cosmeticele şi cu detergenţii pe care-i folosim. Toate substanţele sunt toxice, din ce am citit cauzează boli grave. Unii ar zice că sunt cantităţi destul de mici în aceste produse cosmetice, dar având în vedere că le folosim zilnic zeci de ani dozele acumulate nu mai sunt chiar atât de mici. Ne otrăvim pe noi înşine şi otrăvim şi mediul înconjurător – eu am renunţat demult să mai folosesc produse gen detartrant – sunt îngrozită de faptul că acei acizi ajung în apele planetei – folosesc aparatul de curăţat cu abur sub presiune şi oţetul din alcool – nu miroase nemaipomenit, dar dezinfectează şi nu distruge mediul.
Cred că folosind aceste produse – care ne fac plăcere – suntem iresponsabili faţă de universul personal, distrugând celule din piele, creier, plămâni. Mă gândesc cum ar fi dacă ar ploua cu acid sulfuric şi nu am fi la adăpost. Ingrozitor – nu ne dăm seama că ce ne face rău în exterior introducem în corp, şi toate substanţele toxice circulă prin sânge către toate organele.

Exercițiul 3 – STUDIU DETERGENȚI
Detergent de rufe
Compozitie:
-Surfactanti anionici- nu sunt biodegradabili, spuma lor este otravitoare chiar si in cantitati mici, sunt corozivi, cancerigeni.
-Agenti de inalbire pe baza de oxygen.
-Surfactanti neionici, sulfonat, polcarboxilati, zeoliti.
-enzime
-inalbitoir optici
-parfum
-butylphenyl metylpropional
Hexil cinnamon- este asociat cu reactii alergice
-linalool- component natural al uleiurilor esentiale.
În noiembrie, UE a propus interzicerea fosfaţilor în detergenţi. Dacă citim etichetele oricărui detergent de rufe ( Grand Maximo, Dero, Bonux, Persil, Ariel, Tide, Rex, Omo, Bona sau Dash), întâlnim aceleaşi ingrediente: între 15% şi 30% sufractanţi aniotici (sau zeoliţi); 5% surfactanţi neionici; agenţi de înălbire pe bază de oxigen activ, fosfaţi şi fosfonaţi; enzime, parfumuri. Detergenţii ieftini conţin LAS (liniar alchibenzen sulfonat) ce poate cauza iritaţii ale pielii la contactul prelungit; înălbitori optici (fluorescenţi) care nu albesc rufele, ci doar ne conferă percepţia de alb şi strălucire, convertind razele ultraviolete în lumină. Potrivit profesorilor de la Facultatea de Chimie Industrială Bucureşti, surfactanţii sunt „substanţe chimice care se concentrează la suprafaţă şi solubilizează materialele care au o mică afinitate unele faţă de altele”.
Experţii atrag atenţia că surfactanţii anionici (cei mai uti li zaţi) nu sunt biodegradabili, iar spuma lor e otrăvitoare şi în concentraţii mici. Alchibenzensulfonatul de sodiu – cel mai uzual surfactant se obţine din petrol. Pe lângă faptul că poluează mediul când e produs, conţine aluminiu care potrivit celor mai recente cercetări, s-a dovedit că are efect toxic asupra creierului şi sistemului nervos, iar cercetătorii spun că poate favoriza apariţia unor afecţiuni neurovegetative precum Alzheimer şi Parkinson.
SLS (Sulfat lauril de sodiu) – alt surfactant anionic prezent în detergenţii de rufe, agent de spumare dur, este cunoscut ca iritant al pielii şi ochilor, care duce la căderea părului şi declanşează reacţii alergice.
Substanţa care îi lasă infertili pe bărbaţi
Potrivit unui raport publicat în Jurnalul Colegiului American de Toxicologie, încă din 1983 s-a arătat că şi concentraţiile mai mici de 0,5% provoacă iritaţii, iar în concentraţii de 10-30% cauzează coroziunea pielii. Cu toate acestea, SLS e aproape nelipsit din reţeta detergenţilor noştri. Acţiunea lui distructivă nu se opreşte aici. Odată absorbit de organism, prin piele, SLS imită activitatea estrogenului. „Studiile realizate de cele mai bine cotate institute din lume arată că poate declanşa sindromul premenstrual, simptomele menopauzei, scăderea fertilităţii masculine şi creşterea riscului de cancer de sân la femei”, explică medicul Ioana Vârtosu. Asociaţia americană „National Poison Prevention” vorbeşte despre detergenţii de rufe ca despre ”otrăvuri cu acţiune lentă care ucid ambii părinţi şi milioane de copii”.
Românii, tot mai alergici
Un copil din cinci suferă de diferite forme de astm, cel puţin 20% dintre copii fac dermatite sau alte boli de piele, iar creşterea bolilor alergenice din România este de-a dreptul alarmantă, arată Mihaela Dumitrescu, Business Concepts Manager la Sensiblu. „Pe de altă parte, în procesul de spălare cu maşini automate, timpul de limpezire a rufelor este extrem de scurt, el neputând să elimine în totalitate detergentul. Persoanele care suferă de o acţiune cutanată inflamatorie (dermatită atopică, eczeme, psoriazis etc.) vor suferi exacerbarea acestor afecţiuni”, explică Mihaela Dumitrescu. Ce este de făcut? Trebuie să evităm contactul cu detergentul uscat sau spuma acestuia şi să clătim de mai multe ori hainele.
Este trist ca ne chinuim corpul cu asa ceva.
Am auzit de nucile de detergent si o sa le incerc si eu. Cochetez de ceva timp cu ideea de a face sapun de casa….

CONCLUZII EXERCIȚIU:

MULȚUMESC CELOR CARE AU FĂCUT EFORTUL DE A ANALIZA PRODUSELE DE MAI SUS – nu dorim să afectăm imaginea nici unei ”mărci” de produse sau a vreunei firme – întrucât orice produs veți studia – veți descoperi aceleași substanțe – folosite iar și iar.

DORIM DOAR SĂ VĂ TRAGEM UN SEMNAL DE ALARMĂ:
TOT CE MÂNCAȚI, TOT CE BEȚI, TOT CE RESPIRAȚI ȘI TOT CE PUNEȚI PE PIELE – INTRĂ ÎN CORP ȘI DEVINE CORPUL DV!

http://www.centrulnatura.ro/despre-substante-chimice-nou/

Din aceeași categorie Minunea care este corpul omenesc
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii