Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul natura Ce se întâmplă cu noi?

ro

31 Mar, 2014 08:20 1944 Marime text
Alimentele care vindecă

Am prezentat în articolele anterioare ale acestei serii principalele alimente producătoare de aciditate în corpul nostru – adică cele care determină o stagnarea a limfei și o acumulare de reziduuri acide la nivelul sistemului limfatic și în toate țesuturile din jur. Cu alte cuvinte, alimentele care ne îmbolnăvesc, prin consumul repetat, zilnic.

În acest articol, vom discuta despre principalele alimente care produc în organism o stare ”alcalină”, care ajută corpul să-și neutralizeze aciditatea proprie și sprijină, astfel, procesele naturale de regenerare, refacere și vindecare.
Nu alimentele vindecă. Nici medicamentele sau medicii.
Organismul se vindecă singur. Întotdeauna.
Creatorul Lumii și al corpului omenesc l-a înzestrat cu mecanisme multiple de refacere, regenerare și reparare – care pot intra în acțiune dacă energia corpului nu este direcționată în alte părți.
Toate ajutoarele din exterior, alimentele, exercițiile fizice, odihna, exercițiile de respirație, tehnicile de relaxare și odihna – permit corpului să-și folosească eficient propriile mecanisme de vindecare.

În Natura minunată din jurul nostru, sunt disponibile câteva categorii importante de alimente creatoare de alcalinitate:
1) fructele – cu toate categoriile
2) legumele – de toate felurile
3) semințele și nucile
4) vlăstarii și germenii

1) Fructele sunt printre cele mai importante alimente creatoare de alcalinitate.
Dintre acestea, există categorii bine definite de fructe ”alcaline”, care pot fi consumate exlclusiv ca mono-fruct (numai acele fructe, fără amestecuri cu alte fructe sau alimente) și care ajută în special la eforturile corpului de detoxifiere și vindecare.
Pepenii roșii, pepenii verzi și papaya – reprezintă cea mai importantă categorie de fructe alcaline. Se mănâncă ca atare, fără să se combine cu alte fructe. Reprezintă variante excelente pentru masa de dimineață (când aceasta este servită). 1-2-3 felii de pepene reprezintă un mic dejun minunat. În timpul verii, în iulie și august, pepenii pot fi folosiți pentru cure tip ”mono-fruct” (de la 1 la 7 zile de consum exclusiv de fructe – dieta cu pepene reprezintă o adevărată cură de detoxifiere a organismului).
Strugurii – de toate felurile, culorile și aromele, reprezintă a doua categorie de fructe alcaline. La fel ca și pepenii, pot fi folosiți în cure de monofruct. Dr. Morse a coordonat dieta cu struguri la zeci de pacienți cu afecțiuni diferite. Postul cu struguri de 30-40 zile duce la o detoxifiere importantă a organismului. Este util să fie întotdeauna monitorizat de un medic care înțelege acest tip de detoxifiere, întrucât pot apare reacții intense (eliminări tip acidoză, cu tulburări până la căderea dinților, părului sau unghiilor!).
Cireșele și vișinele – reprezintă a treia categorie de fructe alcaline care pot fi folosite pe post de dietă de detoxifiere, în special în luna iunie, când apar varietățile locale, în România.
În succesiunea anotimpurilor – se pot face următoarele cure de detoxifiere:
 în iunie, curele de cireșe (1-3 zile sau mai mult, exclusiv de cireșe)
 în iulie-august – curele de pepene (1-7 zile de pepeni, exclusiv)
 în septembrie-octombrie – curele de struguri (1-7 zile sau mai mult de struguri)

Restul fructelor din climatul temperat aparțin categoriei semi-acide – dar reacția în organismul omenesc este una de alcalinizare și drenaj limfatic.
Fructele sunt singura categorie alimentară care realizează drenaj limfatic, inclusiv la nivelul limfaticelor din pereții intestinali (cele mai stagnante limfatice din corp!).
De aceea, fructele pot da eliminări intense la nivel digestiv – și multă lume percepe aceste reacții drept ”alergii” sau agravări la consumul de fructe.
Persoane care consumă multă carne, brânză, ouă și făinoase – nu tolerează foarte bine fructele. La un consum mai mare de fructe – prezintă balonări, dureri abdominale, gaze și tulburări ale scaunului. Acest lucru se datorează faptului că fructele stimulează eliminările de reziduuri de fermentație și putrefacție din intestine – cu prețul simptomelor menționate.
Multe persoane care au trecut de la o dietă omnivoră la una mai intens fructivoră s-au confruntat săptămâni și luni de zile cu tulburări digestive precum gaze, dureri abdominale și scaune modificate.
Persoanele obișnuite cu consumul regulat de fructe au 2-3 scaune pe zi, de consistentă moale. Complet diferit de ceea ce se întâmplă la o dietă cu proteine animale, unde un scaun pe zi (cu țigară și cafea dimineața) este ”normalul”.

Fructele de pădure (fragii, zmeura, murele, coacăzele, afinele, cătina etc) și căpșunile sunt cele mai puternice drenoare ale ganglionilor limfatici. Ele stimulează ”golirea” foselor septice reprezentate de ganglionii limfatici, iar dacă aici este ”plin ochi” de reziduuri acide și toxine, iar rinichii nu fac față acestor eliminări, atunci pielea intră în funcțiune (prin rolul acesteia, de ”al treilea rinichi”) – și apar erupții, bubițe, eczeme sau alte manifestări pe piele. Mulți oameni discută despre ”alergii” la căpșuni sau fructe de pădure – dar de cele mai multe ori, aceste fructe nu fac decât să evidențieze starea proastă a sistemului limfatic a persoanei respective.
Este inutil tratamentul cu anti-histaminice și anti-alergice, care nu fac decât să inhibe o reacție normală de apărare a organismului.
Persoanele echilibrate pot mânca fructe de pădure și căpșuni în cantități impresionante, fără reacții notabile ale organismului.

Fructele se consumă ca atare, pe stomacul gol. Masa de fructe este totdeauna singură, înainte de orice altă masă. Fructele sunt rapid trecute din stomac în intestine, iar dacă se combină cu orice alte alimente (inclusiv cu vegetale), stau prea mult în stomac și fermentează.
Există multe obiceiuri alimentare greșite, de combinat fructe cu biscuiți, fructe cu cereale, fructe cu pâine sau fructe cu legume.
Multe dintre colicile copiilor mici sunt create prin combinațiile greșite de fructe cu alte alimente.
În special fructele cu biscuiți sau cereale – care produc fermentație în stomac și eliberarea de mici cantități de alcool din fructe (prin fermentație!) – cu stare de confuzie și amețeală, ca la beție.

Multă lume evită consumul de fructe având multe scuze:
Se spune că fructele îngrașă.
Se spune că fructele cresc glicemia, datorită conținutului de carbohidrați (conțin fructoză, un carbohidrat simplu, ușor metabolizabil, care NU crește glicemia).
Se spune că fructele conțin multe pesticide și sunt mult modificate genetic.
Se spune că fructele sunt doar apă și fibre și nu au valoarea alimentară.
Prea multe fructe din import și din alte țări.

Există multe ”mituri” legate de fructe – care m-au făcut și pe mine, personal, să mă feresc de consumul lor ani de zile, deși organismul le cerea mereu.

În toate cărțile mele și în toate articolele am încercat să demolez miturile alimentare – prin experiență personală îndelungată. În următoarea carte care va apare curând, discut foarte multe despre fructe și ”mituri” legate de ele.
Pot doar să vă împărtășesc experiența personală de până acum:
Fructele sunt cele mai dinamice, mai hidratante și mai satisfăcătoare alimente pentru corpul omenesc echilibrat. Aduc o stare de optimism, de tonus, de chef de viață și de claritate mentală. Ajută la funcționarea sistemului nervos și realizează curățenia organismului. Se poate trăi zile întregi cu fructe (când sunt de bună calitate, organice, din propria livadă – se poate trăi luni de zile cu fructe, exclusiv!). Reduc nevoia de somn, aduc energie organismului, reechilibrează întregul sistem uman.
Cu alte cuvinte, sunt ALIMENTE excelente pentru om.
NU deserturi sau gustări între mese. Ci mese în sine, alimente care alcanizează și vindecă.

Legumele – sunt a doua categorie importantă creatoare de alcalinitate.
Ele nu detoxifică corpul, precum fructele, pentru că nu realizează drenaj limfatic. Am testat personal și am pacienți care încearcă și au încercat variante de dietă de detoxifiere și vă putem confirma acest lucru.
Legumele ajută la refacerea musculaturii, la menținerea tonusului organismului și la buna funcționare în lumea haotică citadină.
Legumele crude sunt de preferat celor gătite.
Dezavantajul legumelor este lipsa gustului dulce – și conținutul relativ mai redus de apă, decât la fructe. Multe legume pot fi consumate doar în salate sau amestecuri, întrucât ca atare, sunt dificil de consumat direct (precum fructele).
Pentru mulți dintre oamenii prezentului, legumele crude nu au nici un gust. La salatele de legume, oamenii pun ulei, sare, lămâie, plante aromatice – întrucât altfel nu pot fi ingerate multe dintre legume.
De curând, am avut experiența unei mese la un restaurant raw-vegan celebru din centrul Bucureștiului – unde am servit supe raw vegan și vegetariene, precum și un platou raw-vegan – din salate și paste – toate FOARTE sărate și pline de ulei. Mi-au trebuit două zile de consum exclusiv de fructe, să scap de gustul de sărat al salivei și de pungile de sub ochi (care indicau rinichii supra-solicitați de eliminarea de sare). Am fost foarte neplăcut impresionată de acest aspect al multora dintre amestecurile ”raw vegane” – excesul de sare din produsele de legume (cât și excesul de dulce – din produsele tip desert – prin folosirea exagerată a curmalelor și altor fructe uscate).

Puțini dintre cei care trec pe dietele de detoxifiere, vegetariene sau raw vegane le fac corect – fără sare, ulei sau piper – condimente extrem de intense.
Majoritatea simt nevoia de ”gusturi familiare” – iar legumele induc și întrețin această nevoie.
Multe zile în dieta mea de detoxifiere nu pot mânca legume.
Dar când și când, organismul își reamintește de ”vechile gusturi” și fac câte o salată de legume. Care îmi ”cade greu” de fiecare dată, îmi reduce din energie, îmi îngreunează digestia și îmi lasă un gust neplăcut în gură.
Poate fi doar o experiență personală și nu o voi generaliza, am nevoie să aflu și părerile multor alți oameni, pentru a-mi forma o opinie mai obiectivă.

Legumele sunt utile pentru ființa umană, mai ales frunzele verzi, bogate în clorofilă (bogată în magneziu), care pot fi consumate ca și salată sau sub formă de sucuri proaspăt stoarse.

3) Semințele și nucile sunt foarte utile într-o dietă de echilibrare, fiind sursa de proteine vegetale pentru majoritatea vegetarienilor.
Sunt bogate în uleiuri și pot fi dificil de digerat pentru cei aflați într-o stare avansată de acidoză, cu sistemul limfatic blocat (ele blochează și mai tare sistemul limfatic). În prima fază a dietei de detoxifiere, este necesar să fie evitate, întrucât efectiv nu pot fi digerate. Pe măsura curățării sistemului limfatic și a intestinului, pot fi adăugate moderat, în alimentația zilnică – în salate sau gustări între mese.
Meniurile raw-vegane, în special dulciurile ”fără foc” conțin cantități uriașe din nuci și semințe (caju, migdale, nuci, alune, susan, in, semințe de chia) și produc o acidoză accentuată consumatorilor. De multe ori, sunt mai greu digerabile decât deserturile clasice, cu ou, făină și lapte.

4) Vlăstarii și germenii sunt alte surse de proteine pentru vegetarieni, rezultă prin punerea la înmuiat și încolțirea semințelor diferite și pot fi adaosuri excelente la diferite salate de legume.
În dieta de detoxifiere, se vor evita în prima parte, întrucât fiind surse de proteine, produc acidoză, dar pe măsura echilibrării organismului, pot fi utilizate ocazional în alimentație.
Atât la germeni, cât și la semințe – ideea este de echilibru, de consum moderat – pentru a nu supra-încărca un organism și așa aflat în suferință.

Dieta care conține preponderent cele patru categorii de alimente mai sus menționate este o dietă de echilibrare pentru ființa umană. Cu cât sunt mai puțin preparate termic produsele, cu cât sunt mai apropiate de starea lor din natură, cu cât masa este mai simplă și cu cât organismul se mulțumește cu puțin și de bună calitate – cu atât energia ființei umane este mai bună.
Nu se mai consumă energie cu procuratul, gătitul, mâncatul, digestia și eliminarea – iar organismul reușește să folosească energia disponibilă pentru refacere, regenerare și vindecare.
Acesta este mecanismul dietei prin detoxifiere.

Este momentul ca oamenii să devină mai sănătoși, să trăiască mai mult și să evolueze.
Este important să discernem adevărurile de falsuri în toate domeniile vieții noastre, începând cu cele mai ”bazice” – cu alimentația.
Întreaga societate umană (ca și cea animală) are alimentația în centrul ei.
Doar că oamenii au în plus față de animale conștientizarea unui scop mai înalt.
Pentru a-l putea percepe sau mai mult, pentru a-l putea trăi – avem nevoie de energie.
Dacă o folosim pe toată pentru alimentație și reproducere – nu avem nici o șansă spre evoluție.
Dar noua deschidere energetică a Universului ne arată că suntem cu toții, la nivel de specie, sprijiniți către evoluția interioară.

Fructele, legumele, semințele și germenii – sunt alimente suficiente pentru ființa umană echilibrată, aflată în stare de sănătate și dornică de evoluție spirituală.

În alte articole și cărți vom discuta detaliat despre dieta de detoxifiere și modalitățile sale de aplicare în variate patologii.

http://www.centrulnatura.ro/ce-se-intampla-cu-noi-nou-6/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii