Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:37 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial DIICOT despre percheziţiile de azi din Constanţa, Prahova, Braşov şi Bucureşti

ro

09 Mar, 2015 12:58 1734 Marime text
Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov  împreună cu  ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul  Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov au efectuat, la  data de  09 martie 2015, un număr de 22 percheziţii domiciliare pe raza  judeţelor  Constanţa şi Prahova şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând  destructurarea a două grupuri infracţionale organizate constituite în vederea săvârşirii de infracţiuni în domeniul criminalităţii informatice.

În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că  în perioada septembrie 2014 – decembrie 2014, membrii grupării au solicitat şi obţinut de la mai multe instituţii bancare, prin intermediul unor societăţi comerciale  cu profil turistic, POS-uri cu preautorizare, pe care le-au folosit ulterior la extrageri frauduloase.

Din materialul probator administrat  în cauză a rezultat că membrii grupului au urmărit înfiinţarea de noi societăţi comerciale cu profil turistic prin intermediul cărora să poată obţine sume consistente de bani în modalitatea descrisă, intenţionând să acţioneze în Suceava, Vaslui, Sibiu, Piteşti, Petroşani, Predeal şi Bucureşti.

Totodată, procurorii DIICOT au documentat activitatea infracţională a unei alte grupări care a acţionat pe raza municipiului Constanţa,  în legătură cu prima grupare menţionată, şi, faţă de care, există suspiciunea că a desfăşurat operaţiuni de skimming, prin confecţionarea de dispozitive artizanale destinate montării pe ATM-uri pentru captarea datelor relevante ale cardurilor bancare, ulterior fiind utilizate pentru inscripţionarea cardurilor blank cu datele colectate fraudulos şi retragerea sumelor de pe cardurile astfel clonate.

La data de 09.03.2015, doi dintre membrii grupării care intenţionau să părăsească România, au fost surprinşi în flagrant, în timp ce se deplasau spre aeroportul Otopeni,  având asupra lor dispozitive artizanale destinate montării pe ATM-uri.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost găsite instrucţiuni de confecţionare a dispozitivelor, fotografii cu modele de ATM-uri de la diverse bănci  iar din  primele percheziţii informatice efectuate au fost identificate sute de serii de carduri bancare.

Valoarea prejudiciului estimat depăşeşte suma de 1 milion de lei.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Braşov  vor fi aduse, în vederea audierii,  un numar de 15 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii