Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:04 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patru morţi pe lacul Siutghiol DNA Constanţa, o nouă "bombă" pentru Nicuşor Constantinescu

ro

31 Mar, 2015 13:11 3852 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au anuntat punerea în mișcare a acțiunii penale față de  NICUȘOR DANIEL CONSTANTINESCU, președinte al Consiliului Județean Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Din ordonanța de punerea în mișcare a acțiunii penale, întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora:

„În cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanțat de Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Județean Constanța, prin inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, a achiziționat un elicopter în scopul eficientizării activității de salvare în cazul situațiilor de urgență din zona de graniță, din județul Constanța, România și Districtul Dobrich, Bulgaria.

La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” și „Servicii de reparare și întreținere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acțiunilor de intervenție în caz de urgență și în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită și conform scopurilor programului (salvare de vieți și intervenții de urgență) a elicopterului respectiv.

La data de 01 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a pus elicopterul achiziționat din fonduri publice la dispoziția persoanei juridice respective, care nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă și achiziționat elicopterul, schimbând astfel beneficiarii direcți ai investiției, precum și destinația aparatului de zbor respectiv.

Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Județului Constanța, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpatului Constantinescu Nicușor Daniel i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală“.

DNA face precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penal este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

UPDATE - Elicopter prăbuşit în lacul Siutghiol

Dosarul este unul nou şi este instrumentat de Andrei Bodean, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa. Potrivit surselor noastre, în cauză este vorba despre elicopterul SMURD ce s-a prăbuşit în lacul Siutghiol. La finele anului trecut, cu privire la cazul celor patru morti, Raed Arafat, secretar de stat MAI a declarat: „A fost făcută o comisie tehnică care a analizat rezultatele primelor cercetările făcute în cazul de la Constanța.(...) Au fost făcute zboruri de testare. (...) Ancheta cazului de la Constanța continuă. Orice anchetă de aviație durează. (...) Flotoarele reduc  viteza și îngreunează aparatul. (...) Pui lanțuri pe mașină atunci când circuli pe un drum pe care nu există drum cu zăpadă?“, a mai spus Arafat. „Elicopterul (nr. care a căzut în lacul Siutghiol) a funcționat pe destinația lui“.

„Domnul Arafat i-a schimbat destinația! A făcut deturnare!“

Ulterior, Nicușor Constantinescu, președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, a declarat: „destinația elicopterului a fost schimbată anul acesta, din păcate, cât eram în SUA!“ „Domnul Arafat i-a schimbat destinația! A făcut deturnare! Avea flotoare, eu i le-am făcut! Acest elicopter are două motoare: dacă se oprește unu, să funcționeze celelălalt! Are dotări de funcționare de zi și de noapte, pe orce vreme! Ieri era vânt zero, apa avea opt grade, nu era nici ceață, nici vânt! Nu știu, pentru că nu vreau să acuz, pun niște întrebări publice! Conform caietului de sarcini, anul trecut, când s-a dat în folosință s-a făcut licitație publică pentru operare, aprobat de toate autoritățile, inclusiv cele civile române, în conformitate cu normele și standardele UE. Am refuzat să predau acest elicopter domnului Arafat fără să își asume cineva responsabilitatea schimbării destinației! Eu nu pot, că s-a trezit domnul Arafat, să schimb destinația elicopterului! I-am spus, domnule secratar de stat, dacă vrei, semnează dumneata! Și ți-l dau! Că n-o să plătesc eu mentenanță din puținii bani ai Consiliului Județean! Flotoarele existau! Unde sunt acum? Le găsim în lac? Vă dați seama că dacă avea flotoarele, elicopterul plutea? Veneau la cafenea și beam cafea cu membri echipajelor, azi! Cine a tăiat flotoarele, să plătească! Destinația acestui elicopter era supraveghere, intervenție, aterizare pe apă, destinația a fost pentru un lucru și destinația SMURD-ului e alta, să ducă răniți! Ăsta e și să ducă bolnavi, gravide!  Mi s-a cerut personal de dl Arafat să schimb destinația elicopterului și nu am fost de acord! I-am spus să își asume destinația în scris! Ceea ce nu a făcut când am fost eu în funcție. A schimbat-o în noiembrie, când eu nu eram!“, a spus Nicușor Constantinescu pe data de 16 decembrie, la o zi după tragedia de pe lacul Siutghiol.

Comunicat al Parchetului General al Romaniei

„În continuarea cercetărilor care se efectuează în cauza având ca obiect accidentul aviatic produs la data de 15 decembrie 2014 pe lacul Siutghiol, procurori ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus:
- ca Serviciul de Telecomunicaţii Speciale să înainteze Secţiei Parchetelor Militare, în format electronic, datele aflate în evidenţa acestei instituţii cu privire la traficul de voce/apelurile telefonice de anunţare/semnalizare a catastrofei aviatice din data de 15 decembrie 2014;
- ca Ministerul Afacerilor Interne şi Consiliul Judeţean Constanţa să transmită toate documentele încheiate între aceste două instituţii privind predarea/primirea elicopterului în cauză, inclusiv actele din care rezultă nivelul de echipare a acestei aeronave, la momentul preluării, precum şi documentele din care rezultă modificările de echipare operate asupra aeronavei până la data de 15 decembrie 2014;
- transmiterea către Biroul Federal German pentru Investigaţii Aeronautice a tuturor dispozitivelor instalate pe elicopterul în cauză, pe care au fost stocate datele referitoare la parametrii de zbor ai aeronavei, în vederea extragerii acestor date, cu scopul final de a stabili modul de evoluţie al acestei aeronave în timpul misiunii de zbor;
- identificarea, în vederea audierii, a tuturor persoanelor care au cunoştinţă despre împrejurările producerii accidentului aviatic, inclusiv în ceea ce priveşte modul de acţiune al echipelor de salvare a victimelor;
- de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa s-a solicitat raportul de analiză a intervenţiei privind accidentul aviatic, precum şi datele de identificare ale tuturor lucrătorilor din cadrul acestui inspectorat care au participat la operaţiunile de salvare a victimelor;
- efectuarea unei reconstituiri pentru stabilirea modului de propagare, pe lacul Siutghiol, a strigătelor de ajutor provenite de la o persoană aflată pe luciul de apă, la o distanţă de aprox. 314 - 315 metri de mal, respectiv de înregistrare a acestora cu ajutorul unui telefon mobil, identic cu aparatul folosit de către un martor, în aceleaşi condiţii şi împrejurări în care acesta din urmă a efectuat înregistrarea din 15 decembrie 2014“.
 
Citeşte şi

Dosar penal privind achiziţionarea elicopterului SMURD de către CJC, deschis de procurorii DNA Constanța

 O frântură de timp, o frântură de viaţă, un pas către moarte: Patru salvatori, patru colegi, patru îngeri au fost conduși pe ultimul drum (galerie foto)

Drona care a survolat lacul Siutghiol imediat după prăbuşirea elicopterului SMURD, dispărută fără urmă
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii