Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:51 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bărbat, trimis în judecată pentru omor calificat şi profanare de cadavre

ro

29 Feb, 2016 18:41 2033 Marime text
 
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus, prin rechizitoriul din data de 25 februarie 2016, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Vasile Miron sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor calificat şi profanare de cadavre sau morminte.
 
Cauza având ca obiect dispariţia minorului A.A.A., în vârstă de zece ani, înregistrată iniţial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni, a fost declinată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, de unde a fost preluată la data de 13 octombrie 2015 de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: în după amiaza zilei de 29 mai 2015, aflat în localitatea natală, satul Covasna din judeţul Iaşi, inculpatul Miron Vasile, a aplicat cu un corp contondent, în mod repetat, lovituri victimei minore A.A.A. care, în urma leziunilor traumatice suferite, a decedat.
 
A doua zi, în noaptea de 30/31 mai 2015, inculpatul Miron Vasile a revenit la locul în care se afla cadavrul victimei, a înfăşurat capul şi partea superioară a corpului într-un sac de rafie, iar partea inferioară a învelit-o într-o pătură, legând mai apoi cadavrul cu o bandă textilă şi cu sârmă ghimpată. În continuare, pentru nu fi descoperit cadavrul victimei, l-a transportat în braţe până la o râpă în care se adună ape pluviale, unde l-a ascuns. Corpul victimei a fost astfel expus o lungă perioadă de timp condiţiilor de mediu, insectelor şi rozătoarelor, ceea ce a determinat distrugerea ţesuturilor moi, fiind găsit scheletizat în data de 26 septembrie 2015.
 
Raportul de expertiză antropologică efectuat în cauză a concluzionat că oasele descoperite şi analizate sunt de natură umană şi provin de la un copil cu vârsta de aproximativ 11 ani. De asemenea, expertiza a relevat o fractură complexă a cubitusului stâng, produsă perimortem, cel mai probabil prin acţiunea unui corp contondent, în cadrul unei tentative de apărare din partea victimei. Decesul a putut surveni cu 3 – 4 luni înainte de descoperirea scheletului. Identificarea cadavrului s-a efectuat pe baza articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte de către mama victimei. Expertiza ADN efectuată în cauză a confirmat faptul că scheletul aparţine victimei A.A.A.
 
Având în vedere faptul că inculpatul s-a sustras de la urmărirea penală, s-a făcut propunere de arestare în lipsă, fiind emis inclusiv mandat european de arestare. Drept urmare, inculpatul a fost depistat în Germania, fiind predat autorităţilor judiciare române şi încarcerat la data de 8 ianuarie 2016.
 
Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Iaşi.
 
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. 

Sursa foto: antena3.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii