Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:17 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vergil Chiţac - „Prioritatea numărul unu pentru judeţul Constanţa o reprezintă uniformizarea legislaţiei din domeniul maritim”

ro

07 Dec, 2016 00:00 2532 Marime text
Candidatul PNL pentru Senatul României, contraamiralul (r.) Vergil Chiţac, a fost decan, prorector şi rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanţa. Consideră că România are nevoie de politicieni serioşi, de încredere, profesionişti, pentru că oamenii s-au săturat de promisiuni din burtă, de circ şi de scandaluri.
 
Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie a luat startul. Odată cu ea, competitorii electorali au început să detalieze proiectele cu care vor să-i convingă pe alegători să le dea votul. Cum caracterizaţi această campanie electorală, aflată în plină desfăşurare?
 
Vergil Chiţac: Până în acest moment, nu pot spune că am sesizat derapaje majore. Este o campanie aşa cum mă aşteptam să fie, destul de gălăgioasă. Din păcate, există anumite metehne de care unii oameni şi anumite partide nu pot scăpa. Sunt unii care preferă acelaşi circ de ani buni, evitând discuţiile constructive şi argumentate pe problemele societăţii. Sunt împăcat totuşi că fac parte dintr-un partid care ştie să respecte dezbaterea şi alegătorul. Nu-mi rămâne decât să sper că şi competitorii Partidului Naţional Liberal vor învăţa să se poarte civilizat şi vor demara discuţii constructive, în urma cărora cetăţenii să aibă de câştigat.
 
Viitorului Parlament îi revine sarcina grea de a reforma ministerele cele mai importante: Educaţia, Sănătatea, Infrastructura, dar şi Administraţia Publică. Ce-şi propune PNL din acest punct de vedere?
 
Vergil Chiţac: Domeniile pe care le-aţi amintit reprezintă puncte-cheie în programul PNL. Aşa au stat lucrurile întotdeauna. Sunt de părere că o societate educată înseamnă o societate sănătoasă şi viceversa. Un program serios şi coerent în Educaţie şi Sănătate şi un buget care să permită investiţii în infrastructura şcolilor şi a spitalelor sunt măsuri urgente şi pregătite din timp. Problemele sunt multiple peste tot şi de aceea partidul din care mă bucur să fac parte are o echipă completă, formată din oameni competenţi din fiecare domeniu. În ceea ce priveşte Administraţia Publică, trebuie să continuăm ce a început foarte bine Guvernul Cioloş - procesul debirocratizării. Infrastructura suferă şi ea din lipsa unor decizii care să deblocheze sau să eficientizeze lucrările desfăşurate în prezent peste tot în ţară.
 
Printre proiectele pe care am auzit că doriţi să le implementaţi în calitate de senator se numără uniformizarea legislaţiei în domeniul maritim şi aprobarea unui statut al personalului maritim, fluvial şi portuar. Vă rog să detaliaţi!
 
Vergil Chiţac: Da, aşa este. Problema de la care am plecat în acest demers o reprezintă pensiile mici de care au parte marinarii români. În ţară avem înregistraţi 35.000 de marinari, iar peste 90% dintre ei, după cum ştim, primesc pensii mizere. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că ei plătesc foarte multe taxe în afara ţării, care nu sunt luate în considerare la calculul pensiei de aici. Aici, în această zonă, trebuie să găsim soluţii, astfel încât din cuantumul de taxe pe care marinarii le plătesc în afara României să se întoarcă ceva pentru a le suplimenta pensia de acasă. Din această perspectivă, mă voi ocupa ca pe agenda Parlamentului să existe o dezbatere care să reglementeze statusul marinarilor, aşa cum există şi pentru personalul aeronautic.
 
Alte proiecte vizează limitarea numărului de mandate ale aleşilor la maximum două, dar şi modificarea legii ce reglementează finanţarea partidelor politice. Mai exact, vă doriţi ca societăţile care au avut contracte cu statul să nu mai aibă voie să finanţeze formaţiunile politice. De ce? Cui foloseşte acest lucru? De ce doar firmele, şi nu şi ONG-urile (acum se poartă negocierile directe)? 
Vergil Chiţac: Vedeţi dumneavoastră, legea care a reformat finanţarea partidelor politice şi a reglementat campania electorală a dus la o mai mare transparentizare în jocul politic. Însa, ca orice reformă, ea poate fi îmbunătăţită pe parcurs. Din punctul meu de vedere, totul pleacă de la finanţarea partidelor politice şi, dacă vom fi atenţi, vom observa nume mari de oameni politici anchetaţi sau puşi sub acuzare din acest motiv. Schema era simplă şi sunt convins că nu vă spun o noutate - politicienii atrăgeau oameni de afaceri care să le sponsorizeze campania pentru ca, ulterior, ajunşi în funcţii publice, să favorizeze firmele acestora în câştigarea unor contracte cu statul.
 
Prin urmare, consider că această interdependenţă trebuie ruptă. Propunerea mea ar însănătoşi partidele politice inclusiv din punctul de vedere al cadrelor, prin promovarea persoanelor după criterii valorice, şi nu în funcţie de aportul financiar către organizaţie. Pe de altă parte, resursele statului ar fi protejate de firmele celor care ar trebui să îşi recupereze „investiţia” făcută la partid. Sigur, proiectul nu este conturat final, pleacă de la un principiu de integritate şi poate fi extins şi în cazul ONG-urilor, ţinând cont de remarca dumneavoastră.

 vorbim şi despre Constanţa! Care este prima problemă pe care doriţi să o rezolvaţi pentru judeţul nostru din postura de senator? 

Vergil Chiţac: Aşa cum m-aţi întrebat puţin mai devreme, prioritatea numărul unu în ceea ce priveşte întregul judeţ Constanţa o reprezintă uniformizarea legislaţiei din domeniul maritim. Zeci de mii de familii ar urma să beneficieze de o astfel de măsură, care ar permite recalcularea pensiilor pentru marinari. În al doilea rând, îmi doresc foarte mult să îmbunătăţesc dialogul cu oamenii. Constănţenii au nevoie să ştie că noi lucrăm pentru ei şi că ne facem treaba pentru ei, în funcţie de necesităţile lor, nu în interes propriu. Problema lipsei încrederii oamenilor în clasa politică este generalizată la nivelul întregii ţări, nu este un caz particular în Constanţa. Oamenii s-au săturat de promisiuni din burtă, de circ şi de scandaluri. Au nevoie de oameni noi, de încredere, serioşi, profesionişti, aşa cum îmi place să cred că sunt în Partidul Naţional Liberal.

Ce doriţi să le transmiteţi alegătorilor dvs., electoratului liberal? 

Vergil Chiţac: Tuturor cetăţenilor, indiferent de preferinţele lor politice, le adresez rugămintea de a ieşi la vot pe 11 decembrie. Cel mai important lucru pentru noi este să conştientizăm importanţa unei democraţii participative, în care oamenii au cel mai important cuvânt de spus. Ştiu că sunt dezamăgiţi de modul în care s-au derulat lucrurile în Constanţa şi în România în ultimii 26 de ani, dar resemnarea nu a reprezentat niciodată o soluţie şi nici nu va reprezenta vreodată. România are nevoie de oameni uniţi, oameni activi, care merg la vot şi participă activ la cum merg lucrurile în ţară, care ştiu când să protesteze şi când să aibă răbdare. Numai aşa putem ajunge acolo unde ne dorim. Prin dialog, seriozitate şi profesionalism. Sunt convins că împreună vom reuşi.

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii