Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:21 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita ministeriala la Muzeul “Callatis”

ro

12 Aug, 2010 16:33 3356 Marime text

MINISTERUL CULTURII ŞI PATRIMONIULUI NAŢIONAL
MUZEUL DE ARHEOLOGIE CALLATIS MANGALIA
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Şos. Constanţei, nr. 23, loc. Mangalia, jud. Constanţa, cod 905500
Tel/Fax: 0241.753580, E-mail: muzeul_callatis@yahoo.com
   
Vizită ministerială la Muzeul “Callatis”

COMUNICAT DE PRESĂ

Conferenţiar universitar doctor Vasile Timiş, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, a vizitat miercuri după-amiază Muzeul de Arheologie “Callatis” Mangalia.
Am avut mai multe discuţii, la care au mai fost prezenţi responsabilul ştiinţific dr. Mihai Ionescu şi muzeograf Liliana Vioiu. Am vorbit despre problemele instituţiilor de cultură şi, în special, despre cele ale muzeului callatian, cea mai importantă fiind, desigur, insuficienţa fondurilor financiare.
În cea mai mare parte a timpului am discutat însă despre proiectele pe care le are instituţia noastră. Unul dintre ele este “Callatis – istorie la malul Mării Negre. Măsuri de restaurare, conservare şi valorificare a patrimoniului istoric şi cultural al municipiului Mangalia”.  Proiectul este realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Mangalia şi are o valoare de aproximativ cinci milioane de euro, bani pe care îi aşteptăm de la Uniunea Europeană. Scopul acestui proiect este de a pune în valoare siturile arheologice din zona Mangaliei, printre acestea fiind: zidul de nord al cetăţii Callatis cu palatal episcopal şi edificiul bazilical, colţul de nord-vest al cetăţii Callatis şi mormântul pictat cu psalmi.
Un alt proiect care a atras atenţia d-lui Vasile Timiş este cel referitor la cercetarea şi valorificarea ruinelor aflate sub apa Mării Negre. Este vorba despre o parte a cetăţii Callatis şi portul din antichitate, care în ultimile două milenii au fost acoperite de apă. Proiectul i s-a părut deosebit de interesant, un pionierat în acest domeniu în ţara noastră, motiv pentru care dl. secretar de stat a declarat că Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va analiza coparticiparea la acest proiect.
La finalul discuţiilor, dl. Vasile Timiş a ţinut să remarce particularitatea muzeului callatian şi ţinuta ştiinţifică a echipei de specialişti, precum şi managementul eficient de care a dat dovadă conducerea instituţiei în ultimii ani. De asemenea, dl. secretar de stat a apreciat susţinerea şi interesul pentru proiectele muzeului manifestate de autorităţile locale şi, în special, de  primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, a menţionat directorul muzeului, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc.
Vizita reprezentantului guvernului la Muzeul de Arheologie “Callatis” Mangalia a durat aproximativ trei ore. După ce a urmărit cu atenţie exponatele muzeului callatian, secretarul de stat Vasile Timiş a vizitat cartierul de epocă romano-bizantină, restaurat şi conservat în subsolul Centrului de Afaceri “Marea Neagră” din Mangalia, după care a mers la zidul de nord al cetăţii Callatis, la palatul episcopal şi edificiul bazilical .

Data: 12.08.2010

Persoană de contact:
Cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel COLESNIUC

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii