Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:18 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primaria Saraiu va avea trei eoliene proprii

ro

06 Aug, 2010 02:32 3576 Marime text
Saraiu_primar_Vasile_Bajan2_.jpgTurbinele de producere a energiei regenerabile vor deservi consumul de curent electric aferent instituţiilor şi iluminatului public

Administraţia locală din Saraiu intenţionează să reabiliteze termic sediul primăriei.

Primarul Vasile Băjan ne-a declarat că în acest sens se va organiza o procedură de achiziţie în vederea înlocuirii sistemului clasic de încălzire cu sisteme ce utilizează energia regenerabilă. Este vorba, mai exact, potrivit edilului, de montarea unor pompe de căldură.

CAP_2_Stanga_Vasile_Bajan_primar_Saraiu____.jpgPotrivit invitaţiei de participare publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), valoarea estimată a investiţiei este de 400.000 lei fără TVA. Deschiderea ofertelor va avea loc pe 17 august, începând cu ora 10.00, la sediul autorităţii locale din Saraiu. Conform anunţului din SEAP, criteriul de atribuire va fi oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, în cadrul căreia preţul va conta în proporţie de 40%, iar durata de execuţie, perioada de garanţie acordată de executant şi timpul de intervenţie vor avea fiecare o pondere de 20%. Reabilitarea termică a Primăriei Saraiu este susţinută prin Programul „Casa Verde", finanţat din fonduri de mediu, care prevede înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme de utilizează energia solară, geotermală, eoliană sau alte sisteme ce conduc la îmbunătăţirea calităţii apei, aerului şi solului. Ofertanţii trebuie să prezinte o cifră de afaceri de minimum 750.000 lei şi să facă dovada finalizării, în ultimii cinci ani, a unui contract de lucrări similare, în valoare de 230.000 lei. De asemenea, firmele participante trebuie să facă dovada finalizării în ultimii cinci ani a unuia sau mai multor contracte de lucrări similare a căror valoare însumată să fie de 330.000 lei.

Francezii, dezvoltatori de parc eolian la Saraiu

Un alt proiect important al Primăriei Saraiu se va concretiza în curând. Primarul Vasile Băjan ne-a declarat că cele trei eoliene ale primăriei, oferite de către o companie franceză ce va investi într-un parc eolian pe teritoriul comunei, vor sosi în curând. „Este vorba despre trei turbine eoliene, una cu o capacitate de 1,6 kw, una de 5 kw şi una de 10 kw, care vor deservi consumul public. Centralele eoliene au ajuns la Bucureşti şi vor sosi în curând la Saraiu", a precizat primarul Băjan. Edilul a afirmat că iniţial intenţiona să amplaseze cea mai mică dintre eoliene în curtea şcolii, astfel încât elevii să poată observa nemijlocit fenomenul producerii energiei eoliene, dar s-a răzgândit pentru că a găsit un amplasament mai potrivit. „Cele trei eoliene vor fi amplasate pe deal, puţin mai sus de cartierul pentru sinistraţi", a adăugat Vasile Băjan. Primarul a precizat că unitatea administrativ-teritorială pe care o reprezintă deţine o suprafaţă de nu mai puţin de 11.000 ha propice producerii de energie eoliană.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 06 Aug, 2010 08:27 In momentul de fata , orice PRIMARIE ce doreste sa aiba pe teritoriul lor EOLIENE sau FABRICI pe bio gaz ,pot fi considerate RACOLATE de MAFIA RUSEASCA ce are in dotare ARMA PSIHOTRONICA , ce FUNCTIONEAZA pe CURENT ELECTRIC si n-ar fi exclus ca acestia sa aiba o LEGATURA occidentala printre randurile MASONILOR occidentali , ce construiesc si pun in VANZARE asemenea EOLIENE.Si de data aceasta ROMANIA si ROMANUL se afla la MIJLOC , respectiv intre COMUNISMUL excesiv si CAPITALISMUL masonic AVAR de PUTERE si multi BANI...