Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:49 15 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Fair play în stil românesc

ro

05 Dec, 2016 00:00 2727 Marime text
Dubla măsură continuă să primeze în relaţia - total incorectă - dintre statul roman şi contribuabil. Capitalismul tipic românesc nu mai oferă oamenilor locuri de muncă, nu oferă salarii care să le asigure măcar traiul decent de zi cu zi, nu impune instituţiilor statului să-şi respecte, în termen, îndatoririle către contribuabili şi nici nu presupune penalităţi pentru aceste instituţii în cazul în care, spre exemplu, nu returnează la timp TVA, sau întârzie plata pensiilor, sau…
 
Recent, o măsură valabilă de anul trecut a revenit în atenţia autorităţilor abilitate să acţioneze. Concret, cetăţenii care nu-şi vor achita la timp facturile la încălzire şi gunoi riscă să fie executaţi silit mai uşor, deoarece nu mai e nevoie de acţionarea în justiţie a clienţilor rău-platnici. Până acum, această măsură se aplica în cazul facturilor de apă şi canalizare, iar acum a fost extinsă şi pentru serviciile de salubritate şi furnizarea căldurii în sistem centralizat. În fapt, prevederea stabileşte că „factura emisă pentru serviciile de utilităţi publice constituie titlu executoriu“. Astfel, persoanele care nu-şi achită la timp facturile pentru aceste servicii vor putea fi executate silit fără să se mai ajungă în instanţă. Prevederea este inclusă în Legea nr. 225/2016 pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 942, din 23 noiembrie 2016, şi a intrat în vigoare.
 
O altă modificare vizează faptul că facturile vor trebui achitate în cel mult 15 zile calendaristice de la emitere, şi nu de la primire, cum se întâmpla până în prezent. Aşadar, noile reguli au ca efect o dublă reducere a termenului de scadenţă: acesta se va calcula în zile calendaristice, nu în zile lucrătoare, şi va curge efectiv de la data emiterii facturii, nu de la data primirii.
 
Totul se petrece în contextul în care românii nu au siguranţa locului de muncă, nu au siguranţa plăţii veniturilor de către angajator la timp, nu au salarii care să le acopere, cel puţin, valoarea facturilor lunare pe care le au de achitat… Şi atunci… ce simplu este să impui sancţiuni drastice fără a oferi contribuabililor nimic cert… Cât de simplu este să foloseşti dubla măsură într-o relaţie inegală… Unde este fair play-ul în relaţia stat-contribuabil?

Ti-a placut articolul?

Comentarii