Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:52 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreșteDobrogea141 De astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța - „Ovidiu la Pontul Euxin“ - culmea artistică din perspectiva lui Adrian V. Rădulescu

ro

15 Nov, 2019 00:00 1835 Marime text
Prof. univ. dr. Adrian Rădulescu a reprezentat un punct major de reper în evoluţia ştiinţei istorice româneşti şi în crearea tradiţiei universitare constănţene.
 
Cotidianul ZIUA de Constanța i-a omagiat personalitatea anul trecut, în cadrul unei campanii care a culminat cu denumirea școlii gimnaziale din localitatea natală Dorobanțu (județul Călărași) cu numele „Prof. univ. dr. Adrian V. Rădulescu”.
 

 
Prezent în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța cu unica „Istorie a Dobrogei“, scrisă împreună cu istoricul Ion Bitoleanu, ctitorul Adrian Rădulescu este prezent începând de astăzi cu o nouă valoroasă lucrare „Ovidiu la Pontul Euxin”, apărută la Editura Sport-Turism în anul 1981.
 

„Volumul de faţă a izvorît dintr-o necesitate stringentă. El constituie în realitate o micromonografie, solicitată în ultima vreme tot mai insistent de numeroşii călători care vizitează litoralul românesc al Mării Negre şi, implicit, Muzeul de istorie naţională şi arheologie Constanţa, reunind în sălile de studiu, consacrate cercetărilor ovidiene, tot ceea ce ar putea reprezenta sau sugera în conştiinţa contemporanilor vreo urmă a prezenţei aceluia care a fost şi este pentru români simbol al participării lor de milenii la creaţia valorilor lirice ale civilizaţiei omeneşti”, mărturisește autorul în deschiderea Prefeței.

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF


 
Adrian Rădulescu, alături de generația de aur a arheologiei românești - începând cu profesorul Radu Vulpe și până la mai tânărul Nicolae Gustav, cu cei care s-au ocupat de perioada clasică - a făcut acea prezentare a lui Ovidiu în Italia, aducând în țară, la Ovidiana, un grup de 30 de mari specialiști clasici europeni. A fost un eveniment pe care istoria culturii secolului XX l-a înregistrat ca un succes imens. Am fost împreună în mai multe ocazii ca să-i admir elocința. Stăpânea o italiană și o franceză de invidiat.
 
În cele 149 de pagini cu o bogată bibliografie selectivă, magistrul Adrian Rădulescu ne propune să cunoaștem „Litoralul pontic și coordonatele sale”, dar și pe „Ovidiu în Italia” ori „Alungarea din Roma”. Sumarul este completat de „Ipostaze tomitane postovidiene” și „Permanențe ovidiene”.
 
În anul 2017, la Simpozionul științific internațional „Evocări ovidiene: poezie-mitologie-realitate istorică”,  Traian Cliante promitea editarea în ediție bilingvă a volumului „Ovidius la Pontul Euxin” latină-română.
 
Citește și:
 
ZIUA de Constanţa #sărbătoreşteDobrogea141, sub semnul lui Dionisie Exiguul „Ziua Dobrogei“, la a treia ediţie, cu o temă în premieră - „Dobrogea în documente diplomatice româneşti. 1878-1884“


Lucrarea lui Adrian Rădulescu „Ovidius la Pontul Euxin“, reeditată în ediţie bilingvă româno-engleză (galerie foto)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii