Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:31 25 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea „Valu lui Traian în anul Centenarului“, de astăzi în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

07 Mar, 2019 00:00 916 Marime text

După 10 ani de la apariţia monografiei comunei Valu lui Traian, alcătuită de un membru marcant al comunităţii - Ştefan Păunescu, fost primar şi consilier local, un alt edil - Florin Mitroi - decide, în an Centenar, să lase moştenire urmaşilor o lucrare cu valenţe documentare - „Valu lui Traian în anul Centenarului”.


 
 „Atât din experienţa proprie din ultimii 30 de ani cât şi din istoriile scrise pe care le-am citit, susţin cu tărie că Valu lui Traian a fost încă de pe vremea satelor Hasancea şi Omurcea un teritoriu însufleţit de tradiţia şi cultura oamenilor ce au trăit într-însul. Populat în decursul anilor de musulmani, creştini, sau păgâni, tărâmul denumit Valu lui Traian şi-a creat întotdeauna o istorie proprie, puternic”, mărturiseşte Florin Mitroi, aflat la al patrulea mandat de primar, în deschiderea cărţii „Valu lui Traian în anul Centenarului”.
 
Noua monografie a localităţii - care a devenit rezidenţă pentru foarte mulţi „orăşeni” - adună date importante din devenirea actualei comune, care prin 1918 era doar un sătuc ce şi-a căpătat numele începând de la valul mic de pământ din secolul IV şi, mai apoi, cel de piatră şi valul mare de pământ în sec. X-XI.
 
Plecând de la actul de naştere al comunei Valu lui Traian, care îşi are originea la începutul secolului trecut, când două localităţi - Omurcea (valea Seacă) şi Hasancea (Valu lui Traian) aveau să se contopească şi până în zilele noastre, cititorul are ocazia să cunoască actuala localitate ce numără 12.400 de suflete în toate aspectele sale: istorice, culturale, religioase, educaţionale şi administrative.
 
„Anul 1925 este cel în care Omurcea devine Valea Seacă şi Hasancea se va numi Valu lui Traian. Remarcăm de aici înainte o dezvoltare uluitoare a zonei. În afară de locuinţe şi câteva mici afaceri, se ridică în perioada interbelică băcănii, ferme particulare, ferme de stat, cârciumi, măcelării, conace, o şcoală, o grădiniţă, va exista un post de jandarmi, se va pune pe picioare o staţiune de experimentare agricolă, se construieşte gara de-a lungul căii ferate, iar primăria are de acum un sediu propriu”.
 
De altfel, monografia abundă în informaţii preţioase, o contribuţie importantă având-o şi istoricul Ghiorghe Papuc, consilier local în Valu lui Traian, şi se poate parcurge cu multă uşurinţă pentru că îmbină armonios istoria cu tradiţia.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii