Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:32 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea „Un minut de adevăr“. Despre complimentele de circumstanță de la finalul piesei. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

18 Jan, 2019 00:00 1939 Marime text
Din demersul nostru de a oferi cititorilor lecturi digitale greu de accesat face parte şi seria veche a revistei „Teatru”, pusă la dispoziţia redacţiei de teatrologul Anaid Tavitian şi pe care o puteţi găsi în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa.
 
În zilele precedente v-am oferit pasaje interesante din numerele 2 februarie 1974,
nr. 4 aprilie 1974 şi nr. 5 mai 1974. Astăzi ne-am oprit asupra primului număr din anul 1975, în care, la rubrica „Paranteze”, Ileana Popovici... deschide cutia Pandorei în ceea ce priveşte cronica de teatru, într-un articol sugestiv intitulat „Un minut de adevăr”.


 
„Ca orice alt domeniu al vieţii, viaţa artistică îşi are convenţiile sale. În seara premierei, nimeni n-ar avea prostul-gust să spună un cuvânt rău autorului piesei sau creatorilor spectacolului; paradoxal, în febra specială a acelei seri, în freamătul aplauzelor, chiar complimentele de circumstanţă se contaminează de un neaşteptat accent de sinceritate. Făcându-se mic-mititel, «cel-căruia-nu-i-a-plăcut-deloc-dar-nu-se-simte-în-stare-să-mintă» lasă stânjenit privirile în pământ şi se eclipsează pe cât se poate mai discret. În ce-i priveşte, dramaturgul, regizorul, actorii, ei au dreptul la acest moment de euforie; credinţa în succes şi sentimentul că au realizat ceva excepţional fac parte din vocaţia lor, o condiţionează chiar, într-o anumită măsură: omul extralucid, al cărui spirit autocritic n-ar amorţi niciodată, în stare să se autoevalueze întotdeauna exact, nu îmbrăţişează această categorie de profesii publice, ale căror primejdioase emoţii pot fi contracarate doar printr-un soi de narcisism, alcătuind coconul de protecţie al sufletului de artist”.
 
Vă invităm să lecturaţi în continuare acest sincer articol la pagina 89 a revistei „Teatrul”.
Cât despre actriţa Ileana Popovici (13 mai 1946, Bucureşti), este acea doamnă foarte specială care în anii 70 a fost vedetă în multe filme importante, precum „Reconstituirea” (1968), în regia lui Mircea Pintilie, dar şi în emisiuni de televiziune. Absolventă de Conservator, Ileana Popovici a ajutat la realizarea coloanei sonore pentru multe emisiuni şi filme, dar şi pentru exerciţiile la sol ale generaţiilor de aur din gimnastica românească.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii