Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Școli românești pe teritoriul bulgar (II). Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

15 Feb, 2018 00:00 1459 Marime text
Continuăm seria rememorărilor legate de istoria începuturilor școlilor românești de pe teritoriul bulgar cu două instituții din județul Caliacra, descrise în capitolul „Învățământul public în Dobrogea“, scris de inspectorul-șef Ioan Georgescu.
Liceul de băieți „N. Filipescu“ din Bazargic, județul Caliacra, are în scurtul său trecut de 15 ani două perioade distincte: una înainte de marele război (1914-1916) și alta de la război (1919) încoace. Înființat de regretatul profesor și scriitor bucovinean Gheorghe Tofan, profesor de limba română, liceul a fost deschis în septembrie 1914 cu o singură clasă, iar în anul următor cu două clase, ani în care numărul elevilor bulgari era foarte redus, cei mai mulți fiind fii de funcționari români sau armeni, turci ori greci.
 
Veți fi surprinși să aflați că localul a fost ocupat de armatele senegaleze, care l-au lăsat într-un hal de nedescris: fără uși, fără ferestre, cu dușumelele arse, mobilierul dispărut. „A fost nevoie de multe și stăruitoare intervenții pe lângă cartierul francez și englez pentru evacuarea lui. Primul director, dl. I. Urdea, a avut mult de lucru până să-l refacă și redea destinațiunii sale. (...) În anul 1919-1920 nu s-a înscris la liceu niciun elev de origine bulgară. În 1920-1921 în cele patru clase inferioare abia sunt cinci elevi de această origine. În 1924-1925 liceul a fost complet cu opt clase și a dat prima serie de absolvenți. În 1919 școalele bulgare aveau peste 900 de elevi, pe când liceul nostru abia 23. (...) Dintre profesori numai patru sunt titulari, restul suplinitori“.
 
Ca urmare a faptului că populația școlară avea origine eteroglotă multiplă - români, bulgari, turci, armeni, găgăuți ș.a., profesorii școlii s-au văzut nevoiți să organizeze cursuri serale de limba română pentru adulții minoritari.
 
Aceeași vechime ca a Liceului „N. Filipescu“ o are și Școala secundară de fete gr. II din Bazargic, județul Caliacra, deschisă în 1914 în localul fostei școli profesionale de fete, a cărei activitate a fost întreruptă din cauza războiului. „Merită să fie menționat faptul că la întocmirea programelor și alegerea elevelor pentru diferite jocuri, cântece sau roluri, nu se face nici o deosebire între elevele de origine minoritară și cele de origine românească. În felul acesta li se dă tuturor deopotrivă posibilitatea de a se familiariza cu dicțiunea, melodiile, expresiunile cele mai caracteristice ale sufletului românesc și a înlesni astfel apropierea și asimilarea elementelor eterogene. (...) Grija corpului didactic a fost și este ca nimeni să nu se simtă stingherit din cauza originii, limbii sau religiei sale“.
 
Mai multe amănunte puteți afla la paginile 675-677 AICI
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii