Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:59 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea 146 de ani de la nașterea creatorului școlii geologice românești, Gheorghe Munteanu Murgoci

ro

20 Jul, 2018 00:00 4167 Marime text
Gheorghe Munteanu Murgoci, cel mai de seamă creator al școlii geologice românești, se naște pe 20 iulie 1872 în Măcin, în familia lui Radu Manolache, țăran mocan, veșnic pe drumuri în căutarea unor pășuni mai bune. Numele de Munteanu este dat de învățătorul său, la care geologul adaugă pe cel de Murgoci, după numele unui munte în care tatăl său ținea turma.
 

 
Școala primară o urmează în localitatea natală de unde trece la liceul din Brăila și după absolvire se înscrie la Universitatea din București, la secțiile de matematică și științe fizico-chimice, având printre colegi figuri ilustre de mai târziu ale științei românești: matematicianul G. Țițeica, naturaliștii A. Popovici-Bîznoșanu, I. Popescu Voinești.
Încă în timpul studenției, împreună cu profesorul Mrazec face cercetări geologice și petrografice în regiunile muntoase cu formațiuni cristaline din Dobrogea și Carpații Meridionali.
 
În anul 1901, după ce obține doctoratul cu distincție la Munchen, este numit profesor de științe fizico-naturale și geografie la Liceul din Ploiești. Între 1919-1920, îi revine organizarea primelor cursuri ale Catedrei de mineralogie și petrografie de la Universitatea Cluj.
 
Numele lui trece curând granițele țării, fiind cunoscut în mișcarea științifică internațională, prin valoroasele sale lucrări. Activitatea științifică a lui Gheorghe Murgoci este concretizată în peste 200 de lucrări publicate în revistele de specialitate din țară și din străinătate, lucrări din domeniul cristalografiei, mineralogiei, geologiei, geografiei și științei solului.
 
Activitatea geologică este obiectivul principal al vieții sale. A studiat Dobrogea, Carpații Sudici și colinele Olteniei, apoi Subcarpații, Câmpia Română, Podișul Moldovenesc. Primele cercetări pe teren le-a efectuat în locurile unde s-a născut. Prima sa lucrare științifică include cercetările cu privire la cuarțitele din Dobrogea.
 
Murgoci este considerat și întemeietorul științific al pedologiei la noi, organizând cursuri de știință a solului în vederea formării de specialiști. „Murgoci avea pentru agricultură, pentru pământ și pentru țărani o iubire adâncă, o iubire care vibra în toate cutele sufletului său, din adâncul obârșiei sale“, spunea G. Ionescu Șisești.
Studiile științifice în domeniul pedologiei l-au condus la preconizarea unor măsuri privind îmbunătățirea modului de folosință a pământului, la practicarea și la perfecționarea unei agriculturi intensive. Murgoci a fost unul dintre inițiatorii primelor conferințe internaționale de agrogeologie, a fost președinte al Comisiei Internaționale de Cartografie a Solurilor. Lui i se datorează alcătuirea primei hărți a tipurilor de sol din România. În 1924 este ales la Roma membru de onoare al Asociației Internaționale de Pedagogie.
 
Meritele sale științifice au fost recunoscute și prin alegerea sa ca membru corespondent al Academiei Române și al Academiei Franceze de Agricultură.
 
A murit în 1925, lăsând în istoria geologiei românești numele său alături de cei mai mari și importanți savanți.
 
Sursa text și foto: „Reprezentanți ai Dobrogei în știința și cultura românească“, de Constanța Călinescu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii