Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:25 15 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea „Mortalitatea infantilă atinsese cote fantastice.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

28 Apr, 2018 00:00 1748 Marime text
Considerată printre primele monografii redactate în provincia Dobrogea, lucrarea semnată de prof. C.D. Constantinescu-Mircești „Un sat dobrogean Ezibei“ ne oferă o perspectivă amplă asupra mai multor fenomene care, deși tratate la nivel local, reprezentau viața dobrogenilor de pretutindeni.
 
Ne-am oprit astăzi asupra mortalității infantile, pentru că autorul nu își poate reprima uimirea cu privire la procentul foarte mare la care se ajunsese în anul 1937. „Din totalul morților, se constată că cel mai mare număr îl dau copiii sub 4 ani, numărul lor crescând în proporții îngrijorătoare. Repartizată după neam, mortalitatea infantilă este mai pronunțată la tătari și macedoneni. (...) În anul 1934 procentul mortalității infantile la această populație (turcii - n.r.) atinge cifra de 7,1%, iar în 1937 ajunge la cifra fantastică de 33,3%“.
 
Debilitatea congenitală era principala cauză care secera copiii sub un an. A doua era tuberculoza pulmonară, care făcea ravagii atât la copiii mici, cât și la adulți. În anul 1937 mor doborâți de această boală nu mai puțin de șapte copii, din rândul românilor și al bulgarilor.
 
„Creșterea deceselor provocate de aceste două cauze principale destul de vădite din an în an, constituie un pericol considerabil pentru viața socială a acestui sat. Cu toată activitatea dispensarului, întinderea acestor două boale care fac ravagii, dă de gândit“.
 
În afara acestor cauze mai însemnate, se mai semnalează câte un caz de apoplexie la bulgari, un caz de rahitism și altul de gastro-enterită, apărute în anul 1935 la aceeași populație. În 1936 este consemnat un caz de epilepsie, iar în 1937 - un caz de febră tifoidă și unul de nefrită acută. „Acestea, însă, fiind mai rare, nu constituie un pericol permanent ca tuberculoza“.
 
Lucrarea poate fi răsfoită virtual AICI .

 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.  
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii