Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:05 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea „Folclorul dezvăluie mentalitatea satului.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

10 May, 2018 00:00 2813 Marime text
Ezibei, studiat de prof. C.D. Constantinescu-Mircești în monografia dedicată acestui sat dobrogean de la 1939, era locuit de români-macedoneni veniți din diferitele părți ale Macedoniei, coloniști regățeni din Moldova și Muntenia și bulgari colonizați din Stara Zagora sau din alte regiuni.
 
Acești locuitori au adus cu ei caracteristica și obiceiurile ținutului pe care l-au părăsit și care fac subiectul unui capitol aparte intitulat „Folklorul în Ezibei“.
„În afara valorii documentare, folclorul dezvăluie o bună parte din mentalitatea satului, care nu poate fi înțeleasă fără culegerea acestor elaborări anonime la realizarea cărora au contribuit atâtea generații dispărute“.
 
Astfel, autorul constată că obiceiurile evoluau, se modificau, trecând de la o grupare la alta. „Steaua“ și „Plugul“, tradiționalele obiceiuri românești, au circulat și la bulgarii din sat. Chiar Sorcova se practica la bulgari într-o formă care imita obiceiul românesc. Numai tătarii din sat sunt refractari acestor împrumuturi, din cauza izolării în care sunt ținuți, dar mai ales a faptului că sărbătorile lor nu coincid cu cele creștine.
 
Cei care doresc să aprofundeze câteva dintre producțiile populare caracteristice găsite în Ezibei pot accesa paginile 118-126, virtual, AICI

 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.  
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii