Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:00 23 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Despre cămilele din Dobrogea, foci şi rechini din Marea Neagră. Titluri noi în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

21 Jan, 2019 00:00 1142 Marime text
O lectură extrem de interesantă, care evocă Dobrogea anului 1935, prin ochii dr. R.I Călinescu (profesor), este broşura „Cutreerând Dobrogea meridională”, apărută la Editura „Adeverul SA”.
 
În vara anului 1935, profesorul dr. R.I. Călinescu pornea într-o călătorie de studii pe litoralul dobrogean al Mării Negre, plecând de la Constanţa şi până la Ecrene (actualmente Kranevo, un sat în comuna Balcik), care la vremea aceea făcea parte din Dobrogea (Cadrilaterul).
 

 
Impresiile şi observaţiile culese cu această ocazie au format subiectul a zece reportaje, care au fost publicate în ziarul „Dimineaţa”, ca mai apoi să fie adunate în cartea publicată la Editura „Adeverul SA“. După cum mărturiseşte chiar autorul, „în descrierile mele am stăruit mai mult asupra lucrurilor puţin sau deloc cunoscute marelui public cetitor. În speranţa că aceste reportaje umplu un gol oarecare în literatura noastră turistică, destul de sărăcăcioasă, servind în acelaşi timp şi ca potrivite lecturi geografie şi ştiinţifice pentru şcolarii noştri, conform recomandărilor programei analitice în vigoare - ele se reeditează şi în broşură”.
 
Într-adevăr, fiecare dintre cele zece capitole ale lucrării ne aduce un plus de informaţie extrem de interesantă plecând de la Muzeul Regional al Dobrogei, care în vara acelui an avea să se „împodobească” cu câteva vitrine aşezate într-o sală separată, ce adăpostea, împăiate, mare parte din păsările Deltei Dunării şi peste 100 de borcane cu animale din Marea Neagră.
 
Pentru ca în capitolul VII să se oprească asupra focilor de la Capul Caliacra. „Fiind citată în Marea Neagră încă pe la 1841, foca din această mare nu se poate considera o specie colonizată sau introdusă accidental aici, după cum s-a crezut un timp - sau care ar fi scăpat din grădina zoologică a ţarului Bulgariei, ce dealtfel nici n-a existat la Varna de la ţărmul mării (unde se află însă o «staţiune zoologică») / ci de la Vrana, lângă Sofia.
 
Se pare că această legendă care s-a debitat într-o vreme de persoane insuficient informate, se datoreşte faptului că exţarul Ferdinand a ordonat să se redea libertatea unui exemplar prins pe litoralul Varnei de către un pescar ce-l adusese regelui, cunoscut ca mare amator de Știinţe naturale. Cel puţin aşa ne informează dl. A. Schumann, inspectorul grădinii zoologice din Sofia”.
 
În finalul broşurii aflăm despre cămilele de la Duranlar (actual Belgun, în comuna Kavarna, regiunea Dobrici), despre care prof. R.I. Călinescu avea să scrie şi în revista „Analele Dobrogei” din anul 1934.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii