Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:25 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Cartierele Constanţei engleze, la lumina lămpilor de petrol. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

02 May, 2018 00:00 5004 Marime text
În 1857, când compania engleză Danube and Black Sea Railway Co. Limited, condusă de John Trevor Barkley, primeşte de la guvernul otoman permisiunea de a construi calea ferată şi a exploata portul din Kustenge, Constanţa era „un neînsemnat sătuc turcesc“, spune colonelul Marin Ionescu Dobrogianu în monografia „Tomi - Constanţa“.
 
Aminteşte şi că Barkley vedea aşezarea de la Marea Neagră ca fiind „o mică adunătură de colibe mizerabile de lut, cu minaretul unei moschei ţâşnind din mijloc“. Însă venirea urmaşilor lui Shakespeare la Constanţa avea să aducă schimbări pozitive asupra oraşului, care începu să se „învioreze“ şi „renăscu ca prin farmec“, ajungând ca în zece ani să fie „de nerecunoscut“.
 
„Pe stânca din colţul S.E., compania ridică (1860) un far (este farul vechiu), pentru orientarea vapoarelor, noaptea. Se repară, se măreşte şi se adânceşte vechiul port genovez, totuşi rada rămâne deschisă vânturilor de S. E., iar intrarea nesigură. Se construi un atelier al căilor ferate, pentru reparatul maşinelor şi al vagoanelor; de asemeni şi magazii de piatră pentru cereale.

La ţărmul marii (în fundul golfului) se înfiinţează sus pe coastă, un cartier nou, unde Englezii construesc 400 clădiri din piatră - unele din ele destul de elegante - pentru locuinţa funcţionarilor şi pentru birourile administraţiei (...) Apoi gara, destul de încăpătoare pentru trebuinţele de atunci“,
arată Dobrogianu.
 
Spirite civilizatoare, englezii rezolvă şi problema apei de băut, pe care o aduceau de la Murfatlar, prin vagoane-cisternă. Totodată, ei se ocupă şi de iluminatul public nocturn, pentru care alocă 23 de lămpi de petrol. Mai mult decât atât, englezii stopează jafurile săvârşite de cerchezi, prin organizarea unui serviciu de pază şi de poliţie al oraşului.
 
Bunăstarea aduce cu sine şi o creştere a populaţiei, care ajunge la 6.000 de locuitori, „împărţiţi în 5 cartiere pe naţionalităţi: englezesc, ovreiesc, grecesc, armenesc şi turcesc, unde mai locuiau bulgarii şi românii“.
 
Mai multe despre Constanţa engleză aflaţi citind monografia „Tomi - Constanţa“ , disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Negrea Ion 02 May, 2018 07:38 POZELE DV. REPREZINTA VALORI INESTIMABILE.CINE NU-SI CUNOASTE ISTORIA NU EXISTA ;DE ACEEA TREBUIE PASTRATE PENTRU GENERATILE TINERE.