Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:55 22 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea 12 decembrie 1878 - o dată istorică pentru Constanţa. Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

ro

12 Dec, 2018 00:00 864 Marime text
Acum 140 de ani, în data de 12 decembrie 1878, istoria Constanţei consemna un moment istoric şi extrem de important pentru consolidarea sa.
Prin Remus Opreanu, prefectul județului de la acea vreme, s-a constituit pentru prima dată un Consiliu Comunal al urbei Constanța, avându-i ca membri pe Antonio A. Alexandridi, Basilio Gambo, Ali Kadîr Effendi, Hafus Regep Effendi şi Bohor Seni. După alegerea celor care compuneau primul Consiliu Comunal al județului Kiustenge, aceştia, rând pe rând, au depus jurământul pentru funcțiile care le erau încredințate.

Înaintea momentului istoric menționat, am regăsit în lucrarea „Istoria Dobrogei” scrisă de Adrian Rădulescu și Ion Bitoleanu, în articolul „Dezvoltarea Dobrogei în cadrul național”, etapele anterioare formării primului consiliu comunal al Constanței. Varianta integrală a acestuia o puteți citi Aici.


„Încă înainte de reunificare, guvernul a solicitat și a obținut de la Corpurile Legiuitoare, la 28 și 30 septembrie 1878, autorizarea de a administra noua provincie din Regulamentele ad-hoc, până la definitiva ei organizare” (Ioan N Roman, „Dobrogea și drepturile politice ale locuitorilor ei, Constanța, 1905, p. 23”).
„Drept urmare, în primii doi ani, între noiembrie 1878 și martie 1880, provincia va fi pusă sub un regim regulamentar. Îndată după învoirea forului legislativ, guvernul a elaborat și a aplicat următoarele acte normative cu putere de lege. Regulamentul asupra organizării judecătorești; Regulamentul pentru împărțirea și organizarea administrativă a Dobrogei, prin care comunele erau conduse de un primar asistat de un consiliu din patru notabili aleși de locuitori; Regulamentul pentru stabilirea și perceperea impozitelor; Regulamenul pentru organizarea serviciului vamal, al consiliilor generale și al administrației domeniilor și pădurilor statului. Redactate cu participarea directă a unor cunoscuți oameni de stat - ministrul de interne Mihail Kogălniceanu, liberal-radicalul C.A. Rosetti - și decretate de domnitor, înșiși contemporanii vedeau în aceste acte o copie fidelă a legilor țării”.

Revenind la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu fix 140 de ani, pe data de 12 decembrie, iată cum am găsit consemnat acest moment istoric în lucrarea „Din Tezaurul Documentar Dobrogean” (1988, Bucureşti), o ediție de documente întocmite de Marian Stanciu, Ana Chiriac, Aurelia Răducănescu şi Maria Staneci.
„1878, decembrie 12, Constanţa. Procesul-verbal de constituire a consiliului comunal al oraşului Constanţa.
Consiliul comunal al oraşului Chiustendge
Proces-verbal Nr. 1
Astăzi, anul una mie opt sute şaptezeci şi opt, ziua douăsprezece, decembrie.
Noi, Remus N. Opr(e)an(u), prefectul judeţului Kiustenge, în urma invitaţiunilor făcute aleşilor cu majoritate de voturi, membri în consiliul comunal, a veni în localul prefecturii pentru a se constitui consiliul şi dupe observarea actelor relative la alegera efectuată, declarăm constituit consiliul comunal al oraşului Kiustenge cu d-nii Antonio A. Alexandridi, Basilio Gambo, Ali Kadîr Effendi, Hafus Regep Effendi şi Bohor Seni. Membrii consiliului comunal dupe deliberaţiunile şi chibsuinţeile ţinute înaintea noastră au organisat şi compus cancelaria comunei din un casier, un perceptor, posturi în care sunt numiţi d-nii Dionisie Condogeorge şi Vasile Iordanovici, secretar d-l Chirciu Banu şi scriitor d-l Eugeniu Cosmiad.
Aceste persoane se vor învita de îndată a veni la post şi a intra în lucrarea funcţiunilor ce li se încredinţează, după ce vor depune legiuitul jurămînt.
Nr. 352 Prefect Remus N. Opreanu, 1878 decembrie 12
A. Alexandridi primar B .. Gambo (consilier)
Arh. St. Constanţa fond Primăria Constanţa, dosar 1/1878, f. 41, orig.”
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii