Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:17 24 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiripesurse.ro Vine coșmarul penalilor

ro

25 Oct, 2015 18:16 1334 Marime text
România are termen până la finalul anului 2016 să adopte Directiva Europeană privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni, iar acest text va fi inclus automat în Codul Penal, potrivit stiripesurse.ro. Este vorba despre o confiscare extinsă a averilor.
 
"(..) transpunerea acelui text din Directiva extinsă va duce la o confiscare extinsă, la confiscarea întregii averi nejustificate a unei persoane care comite infracţiuni şi nu-şi justifică legal averea în raport cu venitul. Se aplică pentru toţi cei care vor fi în curs de judecată, pentru cei care vor fi condamnaţi sau în curs de anchetă, pe baza unei hotărâri judecătoreşti", a declarat europarlamentarul Monica Macovei, raportor al Parlamentului European în cazul Directivei confiscării extinse a averilor.
 
"Categoric va da roade. Judecătorul va dispune nu numai confiscarea sumei, să zicem, de 1 milion de euro cu care l-a prins pe X comiţând o faptă penală - o spălare de bani, un schimb de terenuri, un abuz în serviciu de 1 milion de euro - ci toate cele 100 de milioane de euro pe care nu le poate justifica legal. Aceasta va fi o hotărâre judecătorească, apoi trebuie să avem grijă să fie executată, pentru că la noi problema este că ANAF nu execută şi, după câte am văzut, Senatul a respins acel proiect privind Centrul de Recuperare şi de Confiscare. Deci vor exista hotărâri judecătoreşti de confiscare a unor sume mult, mult mai mari, tocmai pentru că acum unii preferă să meargă la închisoare câţiva ani şi să rămână cu averile. Nu, cel mai important este să le luăm banii şi asta se întâmplă în Marea Britanie unde, uneori, nici nu sunt procese penale, chiar pentru infracţiuni, sunt procese civile şi se confiscă toată averea", a mai spus Macovei.

Integral pe stiripesurse.ro
Sursa text + foto: stiripesurse.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii