Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fără penali în funcțiile locale. Proiectul USR, adoptat de Parlament

ro

11 Oct, 2022 15:50 1480 Marime text



Persoanele condamnate definitiv nu vor mai putea candida și nu vor mai putea fi alese în administrația locală, prin proiectul USR adoptat astăzi de Parlament. Odată promulgată legea, românii nu vor mai avea primari, șefi de CJ, consilieri locali și județeni condamnați pentru viol, pornografie infantilă, pedofilie, proxenetism sau corupție.
 
„Proiectul acesta s-a născut din dorința de a proteja copiii și l-am lucrat împreună cu Salvați copiii, după ce am văzut cu toții, anul trecut, cum un primar care a întreținut relații sexuale cu o fată de 13 ani, vreme de trei ani, a fost reales într-o funcție. Și zilele acestea, am văzut mare scandal cu un deputat. În lipsa acestei legi, astfel de oameni pot fi în continuare în fruntea comunităților și, mai rău, în fruntea țării. Legea adoptată astăzi, la propunerea USR, stabilește interdicții clare. Violatorii de copii și corupții nu au ce căuta în funcții. Astăzi, s-a auzit o voce clară din Parlament: Fără penali în funcții publice! Legea va merge la promulgare la președinte, sperăm să aibă zero toleranță față de penali și legea să intre cât mai rapid în vigoare”, declară deputata USR Diana Stoica, unul dintre inițiatorii legii.

„Votul de astăzi constituie un mare pas pentru renormalizarea României. A fost nevoie de 5 ani pentru ca Parlamentul României să înțeleagă că persoanele condamnate penal nu au ce să caute în funcții publice, nu au justificarea morală să fie alese în astfel de poziții. Din 2016, de când USR este în Parlament, am tot spus că vom lupta să transformăm România într-o țară ca afară. O să continuăm să facem ce am promis. Un milion de oameni au semnat o inițiativă pe care USR a susținut-o în stradă luni la rând. Fără penali în funcții locale a devenit astăzi realitate la nivel de lege. Îi solicităm domnului Ciolacu să devină realitate și în Constituție, ca nu cumva să avem peste un timp o majoritate cu alte păreri”, declară Dan Barna, vicepreședinte USR și vicepreședinte al Camerei Deputaților.
 
Este o nouă lege din pachetul de legi împotriva penalilor, după ce USR a interzis ca un condamnat penal să poată ocupa funcția de Președinte al României, spune și Stelian Ion, deputat USR Constanța: „Prin demersul nostru de susținere a proiectului „Fără penali în funcții publice” am reușit să punem și noi presiune pe vechile partide politice astfel încât să accepte, în final, principiul ca funcțiile publice importante, cum sunt cele de primari, parlamentari, președinte, să nu mai poată fi ocupate de persoane condamnate definitiv.
 
Așa se face că și un proiect introdus de PNL în 2017, care transpune în lege principiul Fără penali în Parlament, să fie în sfârșit trecut și el pe ordinea de zi a Camerei deputaților și adoptat astăzi alături de proiectul nostru.
 
Oricâte piedici ne-au fost puse, USR a reușit să contribuie la menținerea proiectului „Fără penali în funcții publice” în centrul dezbaterii publice și să convingă politicienii să voteze diferite proiecte care interzic persoanelor condamnate definitiv să candideze pentru funcții în stat, până când vom ajunge la adoptarea inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției.
 
Dincolo de contribuția noastră este evident faptul că succesul acestui proiect, Fără penali în funcții publice, s-a datorat în primul rând societății civile care a forțat clasa politică să facă acest pas spre normalitate.“

Proiectul USR modifică Legea pentru alegerea autorităților administrației publice locale (115/2015) în sensul introducerii interdicției de a depune candidaturi și de a fi alese persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia sau dezincriminarea.

Complementar acestui proiect, deputații USR au votat astăzi și pentru Fără penali în Parlament, astfel încât persoanele condamnate definitiv să nu mai poată candida pentru Senat sau Camera Deputaților.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii