Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Sunt cu sufletul şi cu gândul alături de voi“ Ion Răuţă nu se desparte de tricoul FC Farul nici în Irak

ro

10 Aug, 2016 00:00 7239 Marime text
 

Fost jucător şi antrenor (inclusiv principal) la FC Farul, Ion Răuţă e departe de ţară în aceste momente, tocmai în Irak, dar nu a uitat clubul constănţean, cu atât mai mult cu cât acesta trece prin clipe grele, fiind la un pas de desfiinţare.

Ultima dată implicat în pregătirea micilor fotbalişti de la Victoria Cumpăna, Ion Răuţă a plecat în Irak, unde face parte din staff-ul tehnic al lui Ion Marin la o echipă din primă ligă a acestei ţări, Al Minaa (din oraşul Basra, departe de zona conflictuală). Răuţă activează la această formaţie ca antrenor de portari, iar printre lucrurile de suflet pe care le-a luat cu el în Irak se numără şi un tricou al FC Farul, pe care îl poartă cu mândrie!
 
„Este un tricou foarte drag mie. Cel cu care am condus Farul în 2013“, a spus Ion Răuţă, care le-a adresat un mesaj şi suporterilor constănţeni: „Ne despart câteva mii de kilometri, dar sunt cu sufletul şi cu gândul alături de voi. Mă rog să puteţi salva Farul, chiar dacă o să începem din ultima ligă. Nu o să uit niciodată ajutorul şi sprijinul pe care l-am avut din partea voastră în 2013! Când voi ajunge acasă, sper să pot ajuta şi eu“.

Căldură mare

„Sunt de puţine zile în Irak şi mă aflu încă la stadiul de acomodare cu temperatura atmosferică. Este extrem de cald ziua, între 40 şi 60 de grade Celsius! În prima zi când am ajuns, m-a întâmpinat o temperatură de 57 de grade Celsius. Nu e însă umiditate şi nu transpiri. Am avut noroc că, în ultimul timp, am fost plecaţi în cantonament într-un oraş în care temperatura a fost aproximativ de 40 de grade Celsius. Când ne-am întors acasă, azi (n.r. ieri), am fost întâmpinaţi de o vreme mai «umană», fiind «doar» 41 de grade Celsius. În sezonul trecut, echipa a încheiat pe locul doi sezonul regulat, iar la final s-a clasat pe locul şase. În noua stagiune, Al Minaa îşi propune mai mult”, a declarat antrenorul.    

La mulţi ani!

Miercuri, 10 august, este ziua de naştere a lui Ion Răuţă, care împlineşte 56 de ani! „La mulţi ani, multă sănătate şi realizări în continuare în fotbal“, a transmis Ion Marin. Născut în judeţul Călăraşi, la Dragalina, antrenorul este stabilit la Constanţa de mulţi ani. A jucat fotbal ca portar, o bună perioadă petrecând-o şi la FC Farul. Între anii 1992 şi 1995 a ocupat un post în administraţia clubului, în paralel cu activitatea de antrenor la Viitorul Dorobanţu (devenită ulterior Jandarmii Dorobanţu), cu care a urcat din Liga a 5-a până la Liga a 3-a, unde a antrenat un an. Apoi a lucrat la Centrul de Copii şi Juniori al Farului, unde a pregătit portarii. Au urmat zece ani (1999 - 2009) în care a fost secund la echipa mare, la care a antrenat şi goal-keeperii, contribuind şi el la marile performanţe ale echipei de la mijlocul anilor 2000. „La mulţi ani din inimă, pentru un farist adevărat!“, a fost şi mesajul suporterilor constănţeni. „La multi ani, Relu Răuţă! Îţi urez să te adaptezi cât mai uşor la noul post. Nu este uşor să antrenezi în Irak, dar îţi promit că, imediat ce lucrurile se vor aşeza la noul club, te vom lua lângă noi! Locul tău este acasă, casa ta este Farul! Să ne vedem cu bine, prietene!“, este urarea lui Sorin Mihăilescu, cel mai cunoscut suporter constănţean.  

A mai activat în străinătate

În 2009, Ion Răuţă a plecat ca antrenor principal la Unirea Slobozia, unde a activat un sezon şi jumătate. După aceea, pentru încă atât, a fost antrenor de portari în Arabia Saudită (la Al-Ettifaq), iar un sezon a ocupat aceeaşi funcţie în Emiratele Arabe Unite (la Dubai). Din iarna lui 2013, s-a întors la FC Farul, fiind solicitat de preşedintele Neculai Tănasă ca antrenor de portari. Ion Răuţă are un fiu, Alexandru (28 de ani), care a fost şi el portar la Farul şi la alte formaţii, însă a renunţat la activitatea de fotbalist, devenind jucător profesionist de poker.

Au salvat Farul de la retrogradare

Apreciat de suporterii FC Farul pentru devotamentul său faţă de culorile alb-albastre, Ion Răuţă a activat pentru o perioadă, din aprilie 2013, şi ca antrenor principal al FC Farul. Întâi a preluat echipa, alături de un alt farist pur-sânge, Bănică Oprea, într-o situaţie deosebit de grea în clasament, dar, în final, după un adevărat tur de forţă, cei doi au reuşit să salveze Farul de la retrogradare!

Regretul fanilor

Această realizare a adus o mare bucurie în rândul fanilor „marinarilor“, care au trecut peste amărăciunea acceptării unui obiectiv altădată de neconceput la clubul constănţean. Fanii au totuşi un regret, singurul de altfel, că a fost nevoie de o situaţie aparent fără ieşire pentru a se apela la un cuplu de antrenori dedicaţi clubului, care au produs minunea. Singurul nostru regret este că a fost nevoie ca situaţia echipei să pară una fără ieşire pentru a apela la serviciile unor adevăraţi farişti, Ion Răuţă şi Bănică Oprea. Suntem siguri că, fără implicarea acestora, nu am fi asistat la acelaşi deznodământ! Le mulţumim încă o dată, pentru tot!“, au punctat fanii, într-un comunicat de presă. Ulterior, Ion Răuţă a antrenat, ca principal, şi la Dunărea Călăraşi.
 
Sursa foto: Hayder Al-Hamood
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii