Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:35 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spectacol cu două mari triathloniste ale lumii Yuliya Yelistratova şi Lisa Norden se înfruntă la întrecerea de la Mamaia (galerie foto)

ro

04 Sep, 2015 00:00 3479 Marime text

Ediţia a şaptea a celui mai mare concurs de triathlon din Europa de Est şi din Balcani, Triathlon Challenge Mamaia, se desfăşoară, în acest weekend, în staţiunea Mamaia. Unul dintre cele mai complexe evenimente sportive organizate în România, întrecerea este dedicată atât amatorilor, cât şi profesioniştilor

Ziua de duminică le aparţine în totalitate celor mai buni triathlonişti profesionişti din lume, care se vor întrece în cadrul etapei de Cupă Europeană Premium, organizată sub licenţa Uniunii Internaţionale de Triathlon (ITU). Dintre participanţi nu vor lipsi Yuliya Yelistratova (Ucraina, câştigătoarea de anul trecut de la Mamaia), şi Lisa Norden (Suedia, campioană mondială, vicecampioană olimpică, medaliată cu bronz la Jocurile Europene de la Baku din acest an şi învingătoare în competiţia Triathlon World Series). Printre cei aproximativ 100 de sportivi care s-au înscris la startul probei olimpice (1.500 m înot + 40 km ciclism + 10 km alergare) se numără şi doi reprezentanţi ai României, Alexandru Diaconu şi constănţeanca Antoanela Manac, de la Atena Sport Club.
 
La startul întrecerii profesioniste se vor afla sportivi din peste 20 de ţări, care vor lupta pentru punctele oferite în clasamentul european de profil, dar şi pentru premiile record puse în joc. Faţă de anul trecut, fondul de premiere s-a dublat, ajungând la suma de 25.000 de euro. „Ne calcă pragul şi sportivi de talie mondială. Lisa Norden va intra într-o luptă foarte strânsă cu Yuliya Yelistratova“, a declarat Vlad Stoica, preşedintele CS Smartatletic, organizator al evenimentului de la Mamaia. „Am luat startul alături de Lisa Norden şi la o cupă europeană la Istanbul, în iunie. Nu este o foarte bună înotătoare, ceea ce mă face să cred că voi fi lângă ea după proba de înot. La bicicletă, va fi un pluton destul de compact pentru primele înotătoare. Lisa Norden are însă o alergare foarte bună, care o va ajuta. Aici consider eu că va fi bătaia, la ultima probă, aici va fi spectacolul. Şi Yelistratova e o bună alergătoare. A făcut o figură frumoasă anul trecut, când s-a impus, după ce terminase bicicleta după a cincea sau a şasea poziţie“, a spus şi Antoanela Manac, care abia aşteaptă concursul. „Sunt foarte bucuroasă să particip alături de sportive foarte mari. Este o întrecere de nivel înalt, la care cred că voi face faţă. Sper într-un rezultat promiţător. Am suferit un mic accident, dar voi concura oricum“, a mai spus tânăra sportivă. Startul în întrecerea feminină se va da la ora 9.30, iar în competiţia masculină, la 12.30, ceremonia de premiere fiind programată la ora 15.30.

Răzvan Florea concurează la amatori

Sâmbătă, vor evolua amatorii, între care se va afla şi constănţeanul Răzvan Florea, medaliat olimpic la nataţie. Evenimentul încheie seria competiţiilor de triatlon de şosea din cadrul circuitului Federaţiei Române de Triatlon (Romanian Triathlon Series), iar competiţia de la Mamaia este Grand Final. „Am avut un an 2014 foarte bun la Triathlon Challenge Mamaia, practic, cel mai bun al meu. Acum, nu am în vizor o clasare deosebită, concursul este pentru mine o etapă premergătoare pentru întrecerea Ironman din Croaţia, la care mă pregătesc de cinci luni. Aştept cu nerăbdare cursa de duminică, să-i văd pe profesioniştii de la care avem ce învăţa. În cei şapte ani, echipa Smartatletic a dovedit un profesionalism desăvârşit. Anul acesta, a fost făcut un pas în faţă, prin Cupa Europeană Premium. Sperăm ca întrecerea să beneficieze de vreme bună“, a precizat Răzvan Florea. Programul zilei de sâmbătă este următorul: probe individuale - ora 10.00 - start proba supersprint: 400 m înot + 10 km ciclism + 2,5 km alergare; ora 10.15 - start proba sprint: 750m înot + 20 km ciclism + 5 km alergare; ora 12.00 - start proba olimpică: 1.500 m înot + 40 km ciclism + 10 km alergare; probe de echipă - ora 10.45 - start ştafeta sprint - 750 m înot + 20 km ciclism + 5 km alergare; ora 11.15 - start ştafeta olimpică - 1.500 m înot + 40 km ciclism + 10 km alergare.

Test pentru Cupa Mondială

„Ediţia din acest an este un test pentru Cupa Mondială pe care vrem să o găzduim la anul. În acest sens, la competiţie va fi prezent preşedintele Federaţiei Internaţionale. Ne ajută foarte mult infrastructura şi sprijinul local. După şapte ani, am reuşit să trecem pragul de 1.000 de participanţi, adăugând şi alte evenimente, un aquatlon şi un duatlon pentru copii şi un cros popular“, a declarat Vlad Stoica. Festivalul Triathlon Challenge Mamaia continuă în după-amiaza zilei de sâmbătă cu „Start Campioni la Triatlon“, competiţie ce cuprinde două probe: Aquatlon (200 m înot şi 1,25 km alergare) şi Duatlon (1,25 km alergare, 5 km bicicletă şi 1,25 km alergare). Copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 12 ani vor avea ocazia să se întreacă începând cu ora 16.00 la aquatlon şi de la 17.00 la duatlon. În aceeaşi zi, începând cu ora 18.30, promenada şi plaja din Mamaia se vor transforma în piste de alergare pentru iubitorii de mişcare. În premieră, în cadrul concursului Triathlon Challenge Mamaia, va avea loc un cros popular, pe distanţa de 4 kilometri, accesibil pentru orice vârstă şi nivel de pregătire.

Traficul rutier va fi restricţionat

Organizatorii au anunţat că, pe durata competiţiei, traficul din staţiunea Mamaia va fi restricţionat pe cele trei benzi de circulaţie dinspre lacul Siutghiol, după cum urmează: sâmbătă, 5 septembrie - cele trei benzi dinspre partea lacului vor fi restricţionate total (blocate), în intervalul orar 9.30 - 14.00. În această perioadă, nu se poate ieşi cu vehicul sau pietonal, pe carosabil; duminică, 6 septembrie - cele trei benzi dinspre partea lacului vor fi restricţionate total (blocate), în intervalul orar 9.30 - 11.30 şi 12.30 - 14.00, iar în perioada 11.30 - 12.30 se poate ieşi cu vehiculul doar prin cel mai apropiat sens giratoriu, cu aprobarea lucrătorilor care închid perimetrul (Poliţie, Jandarmerie, arbitri). „Vom împărţi şi pliante cu aceste restricţii. Sperăm să beneficiem de înţelegere. Cred însă că aceste restricţii nu vor ridica probleme, având în vedere despre ce eveniment de amploare e vorba, o dată pe an“, a spus şi Mihai Orzan, consilier sport la Direcţia pentru Sport şi Tineret a judeţului Constanţa. „Mă bucur că am împlinit şapte ani, în toamnă mergem la şcoală. Este un eveniment foarte complicat de la an la an. Vor fi două zile pline, de care vrem să ne bucurăm cu toţii“, a completat oficialul DJST.

Făgădău, între a alerga şi a administra

„Această întrecere a adus la Mamaia continuitate şi performanţă. Triathlonul e o ramură sportivă care ne dă speranţe pentru viitoarele Jocuri Olimpice“, a arătat Elena Frîncu, membru în Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. „Triathlon Challenge Mamaia este organizat de o echipă ce are perseverenţa şi încăpăţânarea de a merge pe un drum în care crede. Constanţa şi Mamaia sunt gazde ideale pentru acest concurs. Participarea creşte de la an la an, ceea ce e foarte bine. La anul, discutăm să mutăm evenimentul cu una sau două săptămâni mai târziu“, a declarat primarul interimar al municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, care a fost prezent la conferinţa de presă de ieri, de promovare a Triathlon Challenge Mamaia. Întrebat când va putea fi văzut la alergare, într-o competiţie, Făgădău a răspuns: „La începutul anului, situaţia mea, din punctul de vedere al preocupărilor, era puţin mai relaxată. Oricât mi-aş dori şi oricât m-aş înconjura de prieteni din lumea sportului, nu voi concura. Decât să alerg prost şi să administrez prost, am ales să nu alerg deloc şi să administrez bine. Dar voi sprijini sportul în continuare“.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii