Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:28 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La 12 ani, se ia la trântă cu zmeii şi cu balaurii Pletea cel Voinic şi medaliile de aur

ro

07 Dec, 2012 00:00 2453 Marime text

02_tenis.jpgMicul jucător de tenis de masă de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru" Constanţa creşte într-un an cât alţii în zece

Ultima ispravă a lui Prâslea s-a înregistrat la Campionatul Naţional de tineret de la Buzău, unde a cucerit o medalie la dublu şi a pătruns în sferturile de finală la individual, deşi adversarii săi au avut până în 21 de ani.

Antrenorii Viorel Filimon, Liliana Sebe şi Stelian Haşoti plămădesc un nou talent în fabrica de campioni de tenis de masă de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru". Numele său - Cristian Pletea. Vârsta - 12 ani. Aluatul e de calitate, iar mâinile brutarilor - pricepute şi neobosite, astfel că sunt toate şansele ca puştiul să le calce pe urme marilor campioni care au urcat numele Constanţei în vârful piramidei. Precum un căluţ care freamătă de dorul zbenguielii, aşa şi Cristian se bate la competiţii.

Nu numai cu cei de vârsta lui, care nu prea mai mişcă în front când îl au în faţă la masă, ci şi cu cei mai mari. Cristian este campion naţional sau medaliat la mai multe categorii de vârstă - juniori III (aur la dublu mixt, argint la individual), juniori II (argint la individual, bronz la dublu şi dublu mixt), juniori I şi tineret (argint la dublu). În vara acestui an, la Strasbourg, a urcat pe treapta a treia a podiumului la mini-cadeţi şi la Campionatul European, iar de curând, la Otocec, în Slovenia, a câştigat toate meciurile disputate la un turneu dintr-un stagiu de pregătire organizat de Federaţia Europeană. Să nu mai spunem de Turneul Speranţelor, din ţară, unde a fost iar vioara întâi. Iar recenta evoluţie de la Campionatul Naţional de tineret, de la Buzău, a fost de pomină. A luat argint la dublu şi a pătruns în sferturi la simplu, deşi a avut în faţă jucători mai mari ca el cu până la nouă ani! În optimi, a învins un tenismen de 19 ani.

Seamănă la joc cu Andrei Filimon

tenisdemasa.jpg„Cristi poate fi catalogat drept o mare surpriză la competiţia de la Buzău. La individual, a reuşit să ajungă în primii opt, iar la dublu, cu un sportiv de la Câmpulung, a jucat finală. Pot să-l asemăn cu Andrei Filimon. Joacă cam ce juca acesta la vârsta lui. Deci s-ar putea ca acest băieţel să fie aproape de Andrei Filimon. Vă daţi seama? Are doar 12 ani. La întoarcere, pe drum, el îmi spune: «Mai am nouă ani la această categorie de vârstă»", a declarat Stelian Haşoti, cel care l-a descoperit pe Cristi, în urmă cu şase ani şi jumătate. De fapt, descoperit e un fel de a spune, pentru că, fiind vecin de scară la bloc cu fraţii Pletea (Cristi şi Antonio), îi avea în faţa ochilor zi de zi. Iar când a considerat de cuviinţă, i-a chemat la sala de antrenament. „Am încercat şi ne-a reuşit", spune Haşoti. Antonio e mai mare cu trei ani decât Cristi şi are şi el reale calităţi. Pletea cel mic este elev la Liceul cu Program Sportiv şi, alături de alţi doi tenismeni constănţeni, Kristof Sek şi Vlad Buglea, fusese convocat la un stagiu de pregătire al lotului naţional masculin de perspectivă, care se dispută la Bistriţa, timp de o săptămână, între 9 şi 16 decembrie. „Ni s-a propus participarea la acest cantonament, dar, din punct de vedere financiar şi ca pregătire, pe noi nu ne avantajează. Ce facem noi aici, la Constanţa, la Centrul Olimpic, e poate mai bine decât ce se va întâmpla acolo. Sportivii trebuia să fie susţinuţi financiar de club, iar cheltuiala de un copil era de 800 - 900 de lei", a arătat Haşoti.

Condus cu 2-0, a bătut cu 4-3

lucian.jpgSportivul numărul unu al Naţionalelor de tineret de la Buzău a fost tot un constănţean, Lucian Munteanu, de la Club Sportiv Volei, care a cucerit aurul în toate probele în care a evoluat: simplu, dublu şi dublu mixt. „Cel mai dificil meci al lui Lucian a fost în semifinala de la simplu, unde a fost condus cu 2-0 la seturi de un bistriţean, Daniel Dan. Într-o pauză, am schimbat puţin tactica, iar Lucian a câştigat în final cu 4-3. În meciul pentru titlu, nu a mai avut probleme, dispunând clar, 4-0, de un alt sportiv de la Bistriţa, Adrian Costea", a povestit Haşoti. În sferturi, Munteanu l-a eliminat, după o victorie cu 4-1, chiar pe Cristi Pletea. Întrebat dacă Lucian este urmaşul lui Andrei Filimon, antrenorul a spus: „Nu putem spune deocamdată, trebuie să confirme. Abia a ieşit, de un an, de la juniorat. Mai are multe de învăţat. Semnele sunt încurajatoare, într-adevăr, Lucian având în palmares şi două titluri continentale la dublu mixt, dar mai are mult de muncă".

Sursa foto: Federaţia Română de Tenis de Masă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii