Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:53 22 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria sportului constănţean / Fotbal (II) Măcelarii şi precupeţii din Piaţa Griviţei au înfiinţat echipa turcilor şi a tătarilor

ro

11 Dec, 2012 03:18 2600 Marime text
istoria_.jpgÎn vârstă de 86 de ani, Gogu Cojocaru este o adevărată enciclopedie sportivă. De-a lungul anilor, a strâns date, cifre şi evenimente, la multe dintre ele fiind martor sau direct implicat, şi le-a adunat în istorii ale sportului constănţean, pe discipline. Studiul său şi munca-i migăloasă s-au axat pe nouă sporturi: fotbal, hipism, karting, tenis de masă, ciclism, automobilism, bridge, motociclism şi volei. Încep cu începutul şi se opresc în jurul anilor 2000. Gogu Cojocaru a pus la dispoziţia cotidianului ZIUA de Constanţa tot materialul său documentar, astfel că, pe parcursul mai multor episoade, vă invităm să cunoaşteţi preţioase file de istorie sportivă constănţeană, aşa cum le-a pus pe hârtie, cu migală şi răbdare, fostul fotbalist în echipa de legendă a Constanţei, Locomotiva PCA, şi marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A. Astăzi, în episodul doi, continuăm cu prezentarea istoriei fotbalului.

În 1923, tot ca filială a clubului bucureştean, ia naştere a doua echipă portuară, Venus, susţinută de reprezentanţele comerciale. Avea sediul în strada General Manu nr. 4 şi 50 de membri cotizanţi. Primul preşedinte executiv a fost Gh. Tănase, iar funcţia de preşedinte de onoare i-a fost oferită lui Al. Vidopol. În acelaşi an, se constituie cu 50 de membri activi, AS Prietenii Naturii (clubul-mamă era din Bucureşti), cu sediul în strada D. Bolintineanu nr. 27. Preşedintele executiv Iacob Haralamb va organiza întreceri în cadrul unor cupe ocazionale, mai ales în rândul tineretului şi al muncitorilor constănţeni. În 1927, un grup de ofiţeri şi subofiţeri, în frunte cu Petre Ţacu, unul dintre cei mai renumiţi conducători sportivi ai Constanţei, înfiinţează Asociaţia Sportivă Marina Militară. Un an mai târziu, măcelarii şi precupeţii din Piaţa Griviţei formează echipa de fotbal a turcilor şi tătarilor, pe care au numit-o Chiazim, în amintirea unui ofiţer care a luptat în armata română în Primul Război Mondial şi care a fost declarat erou naţional. În 1929, muncitorii atelierelor CFR Palas înfiinţează asociaţia şi echipa de fotbal CFR, avându-l ca principal iniţiator pe Cota Filip, om de mare suflet, iar ca jucător un fel de Cotormani al Constanţei.

În sfârşit, în 1930 se desăvârşeşte acţiunea de formare a ultimelor grupări sportive, care vor participa la viaţa fotbalistică a oraşului, până la începerea Celui De-al Doilea Război Mondial. La 30 mai, directorul I. Chiriac, ing. V. Vernescu, Gh. Mihalache şi P. Stanca semnează actul de constituire al Asociaţiei Sportive SPM, care va deveni în anii următori una dintre cele mai puternice asociaţii şi echipe de fotbal ale portului şi judeţului. Tot în 1930, se mai înfiinţează Concordia şi Astra - echipele societăţilor petroliere care purtau acelaşi nume, Romcomit - echipa cartierului Coiciu, Unirea, Triumf, Flaga - echipa comunităţii albaneze, Macabi - a evreilor şi altele.

Liceul Mircea cel Bătrân, o puternică formaţie a timpului

Din pricina apariţiei succesive şi în timp a echipelor, ca şi a situaţiei generale din ţară, până în anul 1930 nu s-a putut organiza un campionat regulat, activitatea fotbalistică derulându-se liber, prin jocuri amicale locale, inter-orăşeneşti şi chiar internaţionale, cupe aniversare etc. Din multitudinea jocurilor care au avut loc până în 1930 amintim din relatarea presei: pe 12 mai 1916, se întâlnesc echipele Liceului Mircea cel Bătrân şi Liceului Minerva din Galaţi; pe 22 mai 1916, Elpis primeşte vizita Liceului Nicolae Bălcescu din Brăila, cu revanşa pe 24 mai; pe 29 mai 1916, echipa Liceului Mircea cel Bătrân, o puternică formaţie a timpului, se confruntă cu cea a Liceului Sf. Sava din Bucureşti; pe 31 mai 1916, selecţionata oraşului realizează un rezultat de egalitate, 2-2, cu puternica echipă Tricolor Bucureşti; pe 31 mai 1916, Elpis învinge cu 1-0 formaţia Izvor, iar pe 26 iulie trece cu 4-2 de echipa Ovidiu; pe 31 mai 1925, s-a jucat meciul Elpis - Victoria 2-2; pe 12 august 1928, reprezentativa capitalei a învins cu 4-0 selecţionata Constanţei. Din echipa bucureştenilor au făcut parte Cristescu, Nicolaescu, Vasilescu, Stanciu, Olteanu, Tănăsescu, iar la constănţeni au evoluat Patis, Roşculeţ, Duma, Petru Vasile, Panaitescu, Criticos.

Dublă întâlnire Victoria - Ticia Varna

În această perioadă, au mai avut loc întâlniri amicale cu echipe din Brăila, Galaţi, Bucureşti, Bazarcic şi Varna. Reţin atenţia câteva jocuri cu echipe străine: pe 20 august şi 20 octombrie, dubla întâlnire dintre echipele Victoria şi Ticia Varna; pe 25 iulie 1924 şi pe 26 iulie 1925, aceeaşi formaţie din Varna întâlneşte Săgeata şi Artiv (echipa armenilor); pe 25 august 1931, selecţionata oraşului primeşte vizita unei alte formaţii, Levski Varna.

În cele două formaţii care au semnat primele acte de constituire au evoluat jucători de valoare ai timpului: la Victoria - Patis, Nando, Zamfirescu, Roşculeţ I şi II, Tase Protopopescu, Gheorghiu, Petru Vasile, Cristu, Panaitescu, I. Marinescu, Costea, Vulcan, Tzezinger, Jipa; la Elpis - Diamantopol, Simo I şi II, Farmache, Criticos, Hamandgi, Sarandi, Duma, Nadopol, Politis, Gheorghiadis, Strafo, Economu, Singuradis.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii