Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:05 03 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În fiecare an, pe 2 iulie, este marcată Ziua internațională a ziaristului sportiv

ro

02 Jul, 2021 10:16 2167 Marime text
  • Pe 2 iulie 1924, a fost înființată Asociația Internațională a Presei Sportive (AIPS).

Ziua internațională a ziaristului sportiv este marcată, an de an, pe 2 iulie, dată la care, în anul 1924, a fost fondată Asociația Internațională a Presei Sportive (AIPS), eveniment care a reunit 80 de reprezentanţi a 18 țări, printre care şi România.

Ziua internațională a ziaristului sportiv este marcată (prin conferințe, evenimente și întreceri sportive) din 1994, atunci când a fost aleasă de către AIPS, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înființarea asociației internaționale.   

La AIPS este afiliată și Asociaţia Presei Sportive din România (APS), care a fost înființată în decembrie 1927.

În martie 2018, APS a primit Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei Regale.   

Data de 2 iulie marchează înființarea AIPS, dar și evidențiază realizările și rolul, important, al jurnaliștilor sportivi de pe întreg globul, care pot contribui, pe lângă aspectul tehnic al muncii lor, și la climatul de înțelegere dintre țările participante la diverse întreceri și competiții, promovând valorile fair-play-ului.  

Președintele AIPS, Gianni Merlo, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei internaționale a ziaristului sportiv din acest an:

În acest an, ajungem la data de 2 iulie, o zi dedicată jurnalismului sportiv internațional, într-o condiție psihologică particulară: unii dintre noi am sperat că am scăpat până acum de coșmarul COVID-19, în timp ce alții trăiesc în continuare cu frica de infectare. Sportul merge însă înainte, încearcă să ofere speranța că ce a fost mai rău a trecut, dar nu există nicio certitudine că furtuna s-a dus. Între timp, profesia noastră suferă, respirând greu ca și cum ar fi afectată de COVID-19, dar sunt și alte cauze pentru această suferință.

Organizatorii, federațiile și cluburile ne iau respirația - accesul la surse. Unele limitări sunt corect dictate de situația sănătății, dar altele sunt rezultatul unui plan precis - care urmărește să ne lase pe margine - bazat doar pe comunicate de presă și pe profilurile sociale ale campionilor, care adesea sunt gestionate de agenții de relații publice, și zvonuri, orchestrate de cei aflați la putere. Totodată, vor să taie din numărul jurnaliștilor prezenți pe stadion, iar apoi să scoată treptat zonele mixte. Acestea ducând la sufocarea, într-o manieră blândă, a libertății de expresie în lumea sportului.

Principiile care guvernează viața socială nu mai sunt de interes; ei vor doar să exploateze instinctele inferioare ale publicului. De aceea trebuie să reacționăm, întrucât, dacă acceptăm nepăsători schimbările care intervin, generații viitoare vor avea un viitor sumbru, ceea ce nu e corect. Sportul este, totodată, cultură, ca și jurnalismul sportiv, iar acest fapt e demonstrat de succesul AIPS Sport Media Awards. Apărăm această cultură și viitorul unui sport curat și educativ.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii