Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:29 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Florentina Olar Spânu, căpitanul echipei naţionale Cea mai bună fotbalistă a campionatului danez este din Constanţa (galerie foto)

ro

23 Jun, 2016 00:00 7350 Marime text

 
Descoperită la Constanţa de regretatul Ion Zlate, Florentina Olar Spânu a ajuns la un nivel foarte înalt în fotbal. În acest moment, joacă în Danemarca, după ce a activat, în afară de România, şi în Italia, şi în Cipru. De asemenea, poartă de ani buni banderola la echipa naţională, iar mulţi o consideră cea mai valoroasă jucătoare din istoria fotbalului românesc! 
 
Constănţeancă get-beget, Florentina Olar Spânu a început fotbalul la 13 ani. Era la ora de religie, la Şcoala 10, când antrenorul Ion Zlate a intrat în clasă şi a întrebat de ea. Acesta a fost punctul de start al unei cariere deosebite. Lansată în fotbal de echipa SN Constanţa, Florentina a mai jucat în ţară la CFF Clujana Cluj. A urmat aventura din străinătate, cu ani petrecuţi la SS Lazio Calcio Feminille (Italia) şi Apollon Ladies (Cipru), iar din iulie 2013 evoluează pentru echipa daneză Fortuna Hjorring, pentru care a cucerit recent un nou titlu intern.
 
Florentina mai are cu Fortuna un titlu de campioană (în ediţia 2013/2014), dar şi o Cupă a Danemarcei (în 2016). „M-am acomodat în Danemarca, sunt de trei ani acolo. Iar în această vară mi-am prelungit contractul. Fotbalistic, e foarte bine. Sunt mulţumită şi fericită că îmi este apreciată munca. Fortuna este un club exclusiv feminin. Acest lucru m-a pus pe gânduri la început, gândindu-mă la aria mare de selecţie pe care o au, la condiţiile de pregătire, dar m-am integrat repede în colectiv“, spune Florentina, despre care selecţionerul Danemarcei a declarat că e cea mai bună jucătoare din campionat din ultimii trei ani, regretând că nu poate juca la Naţionala nordică.
 
„Am numai cetăţenie română. Poţi aplica pentru cea daneză după cinci ani. Eu am doar trei de când sunt acolo“, a explicat constănţeanca, care este în vârstă de 30 de ani, iar în campionatul 2013/2014 a primit şi titlul de jucătoarea anului în Danemarca. 

Fortuna are bază sportivă foarte frumoasă

 

Florentina se simte în mod deosebit la Fortuna. „Hjørring este un orăşel, dar stadionul e foarte frumos, iar gazonul, impecabil. Capacitatea tribunelor e de aproximativ 2.000 de locuri. Nu sunt foarte mulţi spectatori de obicei. La ultimul meci, cu Brøndby, au fost în jur de 900, dar am avut şi 1.500, la finala Cupei. La meciurile de Liga Campionilor vin mai mulţi, în general la partidele mai importante“, a arătat Florentina. În UEFA Women's Champions League, Fortuna a întâlnit anul trecut, în optimi, o echipă din Suedia, Tireso, care a eliminat echipa daneză, jucând apoi finala.

Vorbeşte şi limba daneză

 

Fotbalista din Constanţa a evoluat mult timp fundaş stânga, dar, în ultimul timp (aproximativ de un an), joacă atacant, mijlocaş ofensiv sau mijlocaş stânga, purtând pe tricou numărul 11. „Depinde de tactica pe care o avem. Dar cred că rolul de mijlocaş ofensiv mi se potriveşte cel mai bine“, arată fotbalista. Întrebată dacă este tentată să se stabilească definitiv în Danemarca, Florentina a răspuns: „Nu mă văd acolo pentru totdeauna, dar stilul de viaţă este atât de diferit, încât nu ştiu ce îmi va rezerva viitorul. În ce priveşte viitorul apropiat însă, voi fi acolo“, punctează jucătoarea, care se descurcă şi cu limba daneză. „Am urmat cursuri timp de un an şi jumătate. Din punctul meu de vedere, este o limbă grea, dar mă descurc. Nu e perfect, însă e OK“, arată tânăra.

Au jucat fotbal pe Cluj Arena costumaţi de nuntă


 
La Hjørring, Florentina îl are alături pe soţul ei, Rareş Olar. Cei doi s-au căsătorit acum patru ani, dar sunt împreună de 12. Rareş este clujean şi a făcut şi el fotbal, la nivelul ligii a treia. Astfel că şi la nuntă, care s-a desfăşurat la Cluj, sportul rege nu avea cum să nu fie prezent. „Am ţinut neapărat ca o parte a şedinţei foto de la nuntă să aibă loc pe stadion, pe Cluj Arena“, a spus Florentina. Fotograful Cristi Vescan a surprins cadre inedite pe stadion! În rochie de mireasă, Flori şi-a pus jambiere şi ghete de fotbal, ginerică a încălţat şi el ghetele şi şi-a tras peste cămaşa de nuntă un maiou de antrenament, iar câteva fete şi câţiva băieţi au intrat şi ei în acest rol, costumaţi şi încălţaţi de fotbal! A ieşit o adevărată miuţă, cu mireasa driblând adversari, făcând duble şi bătând lovituri libere cu zid în faţă. Nici mirele nu s-a lăsat mai prejos! Iar la ieşirea de pe stadion, două avioane au desenat pe cer o inimă. Fotbalul nu îşi spusese însă ultimul cuvânt odată cu „meciul“ de pe Cluj Arena. La nuntă, tortul a fost în formă de teren de fotbal, cu mingi.

Ora de religie


 
Fotbalul şi viaţa i-au dat până acum multe motive de fericire Florentinei Olar Spânu. Tânăra nu are cum să nu se uite însă înapoi şi să-şi aducă aminte de fetiţa de 13 ani, de la Şcoala 10 din Constanţa, care era selecţionată de Ion Zlate. „Şi acum îmi amintesc cum regretatul Ion Zlate căuta fete interesate de practicarea fotbalului în cadru organizat. Aşa s-a întâmplat şi cu mine. Eram la şcoală, în timpul orei de religie, iar dumnealui a intrat în clasă întrebând de Florentina, la recomandarea unor colegi de-ai mei de şcoală cu care obişnuiam să bat mingea în pauză, înainte sau după ore! Domnul Zlate a avut mare încredere în mine, mă trata ca pe fiica dumnealui. Datorita dânsului am ajuns la Naţionala mare a României la o vârstă fragedă. Nu aveam 16 ani împliniţi, vârsta la care poţi juca în competiţii oficiale la nivel internaţional, dar eram convocată la fiecare acţiune a reprezentativei, ceea ce era grozav! Mă antrenam cu jucătoare de top. Ion Zlate a fost cel care m-a descoperit şi lui trebuie să îi mulţumesc pentru ce am ajuns!”, spune Florentina.

Visul cel mare, calificarea la Euro

 

De la o domnişoară pentru care fiecare convocare era cea mai mare bucurie a vieţii, Flori a ajuns o certitudine la Naţională, om de bază, iar din 2008 poartă banderola de căpitan al României! „Joc la Naţională de 15 ani. O jumătate din viaţa mea. Lupt să îmi îndeplinesc visul cel mare sub tricolor, acela de a participa la un turneu final. Urmează Campionatul European din 2016, din Olanda. Cred că, după 15 ani, o calificare la un European ar fi un vis împlinit. De fiecare dată, vin cu aceleaşi ardoare şi plăcere la echipa naţională. Am avut meciuri bune, pe care le-am considerat realizări, dar cea mai mare reuşită ar fi prezenţa la un turneu final“, spune căpitanul României, o fotbalistă de 1,66 m înălţime şi 58 kg greutate. „Florentina Olar este considerată de mulţi drept cea mai valoroasă jucătoare din istoria fotbalului românesc“, este apreciată constănţeanca şi pe site-ul oficial al Federaţiei Române de Fotbal.

Alcătuiau un grup frumos, care iubea fotbalul


 
Florentina a jucat la SNC timp de doi ani, între 1998 şi 2000, perioadă în care echipa de pe litoral a devenit vicecampioană a României. „Alcătuiam un grup frumos, care iubea fotbalul. Nu aveam nicio pretenţie financiară. Ion Zlate făcea eforturi supraomeneşti pentru a ţine formaţia în viaţă. Am ieşit vicecampioane, deşi nimeni nu ne dădea vreo şansă. Am jucat alături de fotbaliste precum Elena Pavel, Niculina Radu, Nicoleta Lincu, Diana Gidu, Ancuţa Fulea, Anca Drăghici, Valentina Pruteanu, Luminiţa Iacov, Lavinia Lefterică, Vasilica Molan, Viorica Chiţicariu, Florenţa Tănase, Nicoleta Zorilă şi multe altele. Dintre ele, multe s-au retras. În afară de mine, Elena Pavel cred că e singura care mai joacă, în Spania. Multe dintre ele au devenit mămici. De actuala echipă feminină de fotbal a Constanţei, Selena SN, se ocupă Niculina Radu şi Diana Gidu, pentru care am un respect deosebit, întrucât fac eforturi deosebite să menţină formaţia în campionat“, spune Florentina, care are o soră mai mare, iar tatăl lor, Tudor Spânu, a fost sportiv, făcând box de performanţă la Constanţa.         

„Am trăit clipe de neuitat“


 
Constănţeanca a jucat la echipa din Cluj între 2000 şi 2008, în fiecare an dintre cei opt cucerind titlul şi Cupa României şi jucând în grupele Ligii Campionilor, competiţie în care, în sezonul 2007/2008, CFF Clujana Cluj a avansat în „16“-imi. În 2007, Flori a fost desemnată cea mai bună sportivă din Cluj. La echipa SS Lazio Calcio Feminille, căpitanul României a petrecut doar un sezon, 2008/2009, care s-a încheiat cu promovarea în prima ligă a fotbalului italian. Au urmat trei sezoane în Cipru (2009-2012), Apollon Ladies cucerind în acest interval, cu Florentina fundaş stânga, trei campionate, trei Cupe, trei Supercupe şi participând mereu în grupele Ligii Campionilor şi în „16“-imile competiţiei.
 
„Îmi e greu să spun la ce echipă din ţară şi din străinătate m-am simţit cel mai bine. Exceptând Lazio, la toate celelalte m-am simţit minunat la momentul respectiv. La toate am trăit clipe de neuitat, aşa că e greu să aleg una. Sigur, SNC ocupă un loc aparte în inima mea. Cert e acum sunt fericită unde mă aflu. La Lazio nu au fost probleme, ideea e că nu m-am acomodat, nu mi-am găsit locul“, punctează Florentina. 

Antrenoare, dar şi mămică!


 
Actuala jucătoare se simte atrasă de antrenorat, iar când va începe noul sezon în Danemarca va fi şi antrenor secund la echipa Under-18 a clubului ei. „Ce planuri am în viitorul apropiat? În primul rând, vizez calificarea cu echipa naţională la Euro 2016, iar dacă se va întâmpla aceasta, înseamnă că voi mai fi aproximativ doi ani în lumea fotbalului ca jucătoare. Ideea antrenoratului îmi surâde. Anul trecut, am făcut cursuri în domeniu în Danemarca, pentru licenţa B. În plan personal îmi doresc şi să devin mămică!“, surâde fotbalista.          
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii