Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:11 25 06 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festival al sportului Copii, părinţi şi bunici, invitaţi la „Mişcare pentru toţi“, în weekend, pe stadionul „Gheorghe Hagi“ (galerie foto)

ro

08 May, 2019 00:00 1026 Marime text
Stadionul „Gheorghe Hagi“ din Constanţa este gazdă, la finele acestei săptămâni, al unui adevărat festival al sportului. Se vor desfăşura două evenimente de baseball (Cupa României şi ediţia a treia a Trofeului „Jackie Robinson“, în care se vor înfrunta România şi SUA), dar şi prima ediţie a acţiunii „Mişcare pentru toţi“. La toate evenimentele, intrarea este liberă.
Manifestările sportive vor debuta vineri, 10 mai, la ora 9.00, cu meciurile de baseball din Cupa României, conform programului: 9.00 - 11.30 - LPS Roman - Leaders Călăraşi; 11.30 - 14.00 - Atletico Alexandria - Thunderwolves Botoşani; 14.00 - 16.30 - Leaders Călăraşi - Thunderwolves Botoşani; 16.30 - 19.00 - LPS Roman - Atletico Alexandria.
 

România conduce cu 2-0

 
Sâmbătă, 11 mai, la ora 11.00, va începe meciul - eveniment de baseball dintre echipa SUA (reprezentată de militarii americani din Baza Mihail Kogălniceanu) și formaţia națională a României. Trofeul „Jackie Robinson“ a ajuns deja la cea de-a treia ediție în Constanța, precedentele două revenindu-i României. Meciul celebrează 72 de ani de când legendarul Jackie Robinson, primul jucător de baseball de culoare, a intrat pe terenul Ebbets din Brooklyn (New York), spărgând barierele discriminării rasiale. Jackie Robinson a devenit un nume de referinţă pentru lupta pentru egalitate, pentru combaterea discriminării rasiale, dar şi pentru promovarea diversităţii şi a toleranţei. Meciul România - SUA este organizat de Primăria municipiului Constanța, Ambasada SUA și Federația Română de Baseball și Softball.
 

Forfotă în arenă

 
După încheierea Trofeului „Jackie Robinson“, pe stadionul „Gheorghe Hagi“ se va derula, în intervalul orar 13.00 - 15.00, acţiunea de amploare „Mişcare pentru toţi“. Pe gazon, dar şi pe pista de atletism şi în alte zone ale arenei, vor fi amplasate ateliere a numeroase sporturi, în care sportivii vor susţine sub comanda antrenorilor demonstraţii, dar sunt invitaţi şi constănţeni, de toate vârstele, să ia parte la antrenamentele respectivelor discipline sportive.
 

„Toţi cei care iubesc mişcarea sunt bineveniţi”

 
„Vă invităm să facem sport și să ne distrăm împreună. La ora 13.00, va începe prima ediție a «Mișcării pentru toți». Stadionul «Gheorghe Hagi» va deveni o mare arenă, în care se vor desfășura, simultan, zeci de competiții din discipline sportive diferite: atletism, lupte, baschet, box, gimnastică, haltere, handbal, tenis de masa, karate, volei, oină, rugby sau scrimă. Vor participa sportivi de la cluburile constănțene, foști sportivi de mare valoare, medaliați olimpici, mondiali și europeni, dar și antrenori din Constanța. Inedit este faptul că lor li se poate alătura orice constănțean, copil, părinte sau bunic. Toți cei care iubesc mișcarea și care doresc să desfășoare activități fizice în aer liber, să învețe tainele sporturilor și să se relaxeze sunt bineveniți“, se arată pe pagina de Facebook a Primăriei Constanţa, iniţiatorul şi organizatorul acţiunii. Ilie Floroiu, Daniela Sofronie, Ionuţ Gheorghe, Ionuţ Stănescu sau Elena Frîncu sunt doar câteva nume de campioni care vor face sport, alături de constănţeni, la această acţiune de masă.
 

Se transmite un mesaj clar

 
Fostul mare atlet Ilie Floroiu, consilier al primarului Decebal Făgădău pe probleme de sport, a precizat că evenimentul „Mişcare pentru toţi“ îşi propune să transmită un mesaj clar: toată lumea trebuie să facă sport. „Festivalul sportiv pe care îl organizăm e deschis tuturor vârstelor, nimeni nu va fi respins. Este loc pentru toată lumea. Atelierele sportive se amplasează şi pe gazon, şi pe pista de atletism, însă avem un moment chiar şi în tribună, sus. E ziua porţilor deschise în sportul constănţean, e mişcare pentru toţi, copii, bunici, mămici şi tătici. Vor fi prezenţi reprezentanţi de la vreo 15 sporturi, sportivi şi antrenori, costumaţi specific şi cu materialele de antrenament şi meci. Vor fi mişcare şi animaţie. Vrem ca, atunci când te uiţi de sus, din înaltul tribunei, să vezi forfotă şi mişcare în arenă. Antrenorii vor demonstra cu sportivii şi îi vor îndemna pe cei prezenţi să facă sport. Oricine poate veni pe stadion, este o acţiune demonstrativă, de masă, de selecţie sau de relaxare, cum vreţi să o luaţi. Vom avea şi invitaţi de onoare“, a precizat fostul director al CS Farul.
 

Sport! Sport! Sport!

 
Deţinător, de aproape 41 de ani, al recordurilor naţionale de atletism la 5.000 de metri şi 10.000 de metri, Ilie Floroiu spune că sportul e benefic sub toate aspectele. „Vrem să lansăm un mesaj către părinţi în special, să-şi dea copiii la sport. Însă, repet, nu numai copiii să facă sport, ci persoane de toate vârstele. Eu, ca om de sport, care sunt implicat de o viaţă în acest domeniu, vreau ca oamenii să înţeleagă că sportul înseamnă mişcare, sănătate, viaţă, reuşită în viaţă. Eu am spus mereu: «Hai să facem mai multă mişcare, iar, în timp, să avem mai multe parcuri, săli de sport, stadioane şi mai puţine farmacii şi spitale». În sensul să nu mai ajungem la spital, folosind incintele de sport. Veniţi la sală, să vă întăriţi! Haideţi să facem sport, să ne mişcăm, că e sănătos. Sport, sport, sport! Îi invit pe constănţeni şi la baseball, e ceva inedit pentru România, nu vezi în fiecare zi la noi, precum alte sporturi“, a arătat Ilie Floroiu.
 

Baseball şi în închidere

 
Ziua de sâmbătă va fi încheiată, după acţiunea „Mişcare pentru toţi“, cu alte două meciuri de baseball din Cupa României: Atletico Alexandria - Leaders Călăraşi (15.00 - 17.30) şi Thunderwolves Botoşani - LPS Roman.

Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanţa

Citeşte şi:

Show de tip american România şi SUA se înfruntă pentru a treia oară la baseball, la Constanţa, în cadrul Trofeului „Jackie Robinson“

 

 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii