Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:29 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un an fără maestrul Boris Cobasnian

ro

09 Aug, 2012 02:37 2803 Marime text
Boris_Cobasnian_1.jpgAstăzi se împlineşte un an de când Boris Cobasnian a trecut în nefiinţă. El a fost înmormântat în Cimitirul Central Constanţa.

Maestrul s-a născut pe 9 martie 1926, în satul Petroşani - Bălţi din Basarabia. La teatrul Liric din Constanţa, maestrul a venit la 1959, activitatea sa întinzându-se pe o perioadă de mai bine de jumătate de secol.

De-a lungul carierei a pregătit peste 40 de lucrări de operă şi operetă, precum şi trei spectacole în premieră.

Este fondatorul, în 1960, a coralei „Vox Maris", cu care a câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale, în Italia, Germania, Spania şi Ungaria.

Maestrul a fost şi un bun pedagog pentru mulţi dirijori care s-au afirmat în viaţa corală naţională şi internaţională, fiind şi lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa.

Calităţile de compozitor, dirijor şi pedagog i-au fost recunoscute proverbial maestrului Boris Cobasnian prin zicala „Maestrul scoate voce şi din piatră seacă".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • oprea marian dan 20 Dec, 2012 20:57 Dumnezeu sa-l odihneasca ! Un om deosebit dedicat muncii sale cu credinta. Personalitate marcanta a muzicii corale romanesti. Maestre , RESPECT si CONSIDERATIE ETERNA!