Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:39 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sancţiune fără martori! O tânără din Constanţa, amendată de Poliţia Locală pentru că ar fi aruncat pe jos coji de seminţe. Cum s-a terminat procesul

ro

27 Nov, 2019 00:00 4335 Marime text

Magistraţii de la Judecătoria Constanţa au soluţionat un dosar în care o tânără a fost amendată de Poliţia Locală pentru că ar fi aruncat pe jos coji de seminţe! În motivarea cererii, tânăra a arătat că procesul-verbal contestat este lovit de nulitate întrucât nu a fost menţionat niciun martor asistent în cuprinsul său, că nu ea aruncat pe jos coji de seminţe, după cum a reţinut agentul constatator. În plus, în zonă nu se afla niciun locatar, astfel încât nu putea fi vorba despre indignarea locatarilor din zonă, precum s-a arătat în descrierea fapte.
Pe scurt, judecătorii au trebuit să stabilească de partea cui se află dreptatea.
 
Prin plângerea înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa, tânăra a contestat procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, emis de Poliţia Locală, solicitând anularea acestuia sau, în subsidiar, înlocuirea amenzii cu avertisment. În motivarea plângerii, reclamanta a arătat că procesul-verbal atacat este lovit de nulitate întrucât nu a fost menţionat niciun martor asistent în cuprinsul său.
 
De asemenea, reclamanta a susţinut că procesul-verbal contestat este şi netemeinic, pentru că s-a reţinut o situaţie nereală, în sensul că ea nu a aruncat pe jos coji de seminţe, după cum a reţinut agentul constatator. În plus, în zonă nu se afla niciun locatar, astfel încât nu putea fi vorba despre indignarea locatarilor din zonă, precum s-a arătat în descrierea fapte.
 
În motivarea deciziei, Judecătoria Constanţa arată că, potrivit jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, dreptul unei persoane de a fi prezumată nevinovată şi de a solicita acuzării să dovedească faptele ce i se impută nu este absolut, din moment ce prezumţiile bazate pe fapte sau legi operează în toate sistemele de drept şi nu sunt interzise de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Asta în măsura în care statul respectă limite rezonabile, având în vedere importanţa scopului urmărit, dar şi respectarea dreptului la apărare, se mai arată în decizia instanţei.
 
Mai mult, Judecătoria Constanţa arată în motivare că „prezumţiile de fapt şi de drept sunt recunoscute în toate sistemele juridice, fiind permisă, pentru dovedirea vinovăţiei făptuitorului, utilizarea acestora şi în materie penală (cum este calificată şi materia contravenţională, prin raportare la CEDO), dacă sunt îndeplinite două condiţii: respectarea unor limite rezonabile, ţinându-se cont de miza litigiului şi respectarea dreptului la apărare“.
 
În prezenta cauza, atât miza litigiului, cât şi asigurarea posibilităţii petentului de a-şi dovedi susţinerile, de a combate prezumţia de legalitate şi temeinicie, permit aplicarea acestei prezumţii.
 
Având în vedere aceste principii şi ţinând seama de probele administrate în cauză, instanţa a apreciat că fapta contravenţională a fost reţinută în mod temeinic în sarcina reclamantei, fiind pe deplin dovedită cu fotografia depusă la dosar de intimat.
 
Cât priveşte inexistenţa în zonă a unor trecători, care să fi fost indignaţi de comportamentul contravenientei, Judecătoria observă că, faţă de textul legal incriminator, o asemenea condiţie nu este impusă de lege pentru a se putea reţine comiterea faptei care poate consta în „scuipatul, aruncarea de hârtii, sticle sau a oricărui tip de ambalaj sau resturi din acestea, resturi de ţigări, coji de seminţe sau a oricăror resturi alimentare sau nealimentare pe alei, peluze, în parcuri, zone verzi, pe drumuri şi trotuare sau în orice alt loc public sau privat de folosinţă comună, inclusiv în mijloacele de transport în comun”.
 
În ceea ce priveşte individualizarea sancţiunilor, având în vedere dispoziţiile art. 34 alin. 1 din OG nr. 2/2001 şi ţinând seama de criteriile prevăzute de art. 21 alin. 3 din OG nr. 2/2001, respectiv limitele sancţiunilor prevăzute de lege, împrejurările în care au fost săvârşite faptele, modul şi mijloacele de săvârşire a acestora, scopul urmărit, urmarea produsă, precum şi circumstanţele personale ale contravenientului şi celelalte date înscrise în procesul-verbal, instanţa apreciază că sancţiunea contravenţională aplicată prin procesul-verbal a fost individualizată în mod corect, persoanei în cauză fiindu-i aplicată o amendă în cuantumul minim prevăzută de lege.
 
Pentru aceste motive, Judecătoria Constanţa, în numele legii, a respins, ca neîntemeiată, plângerea formulată de reclamantă.
 
Decizia Judecătoriei Constanţa nu este definitivă.
 
Sursa text: rolii.ro
 
Citeşte şi
 
Covor de seminţe într-un parc din Constanţa
Peste 8.000 de comentarii la o imagine postată pe Facebook. Decizie definitivă în instanţă


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii