Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:31 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RAJA Constanţa, prezenţă importantă în cadrul Expo Apa 2014 Felix Stroe - „Expoziţia aduce foarte multe noutăţi tehnologice“ (galerie foto)

ro

17 Jun, 2014 00:00 2553 Marime text
În perioada 16-18 iunie se desfăşoară, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, Forumul Regional al Apei Dunăre-Europa şi Expo Apa 2014, un complex de manifestări la care, an de an, RAJA Constanţa a constituit o prezenţă remarcabilă. Ca şi în anii trecuţi, şi de această dată, expoziţia internaţională însumează utilaje, echipamente şi tehnologii de tratare a apei şi a apelor uzate, sub denumirea „De 16 ani împreună“, reuşind să aducă împreună aproximativ 100 de expozanţi din peste 20 de ţări precum Germania, Olanda, Franţa, Italia, Rusia, Turcia sau Polonia. Evenimentele sunt organizate de Asociaţia Română a Apei (ARA) şi Patronatul Apei, cu sprijinul Asociaţiei Internaţionale a Apei.
Subiectul principal de discuţie din acest an a fost reprezentat de situaţia actuală a anumitor localităţi din ţară, în care primarii nu fac niciun demers în privinţa modernizării sistemelor de apă şi canalizare.
 
Noutăţile tehnologice sunt scumpe, dar, pe termen lung, asigură servicii mai ieftine
 
„Expoziţia aduce foarte multe noutăţi tehnologice. Din păcate, pentru noi, noutăţile tehnologice sunt şi scumpe, dar asigură, în final, servicii mai ieftine, de calitate şi mentenanţă incomparabile. Însă pentru multe localităţi, acestea rămân simple vise, simple dorinţe. În ceea ce mă priveşte, voi fi mereu suporterul progresului tehnologic, care asigură apă non-stop la robinet şi durabilitate, ca să nu mai spargem în fiecare an carosabilul şi să creăm disconfort populaţiei“, a declarat Felix Stroe, directorul general RAJA SA şi preşedintele ARA. Acesta a mai vorbit şi despre amenzile pe care le riscă reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale care păstrează în subordine proprie serviciile de apă şi canalizare, deşi nu au capacitatea de a le moderniza. Aceştia sunt obligaţi să respecte Tratatul de Aderare, care prevede ca, în perioada 2015-2018, să asigure tuturor locuitorilor accesul la apă şi canalizare şi la o staţie de epurare.
 
„Probabil că în primăvara lui 2017 vom avea primele lucrări“
 

La rândul său, Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene, a declarat că banii europeni nu sunt utilizaţi corespunzător, existând astăzi, pe POS 2, doar 13 documentaţii în curs de a fi licitate, din totalul celor 41 de operatori de apă, alte 15 documentaţii fiind întârziate, iar restul de 17 aflându-se în curs de analiză şi aprobare. „Dacă merge perfect, probabil că, în primăvara lui 2017, vom avea primele lucrări“, a precizat Eugen Teodorovici.
Printre participanţii de anul acesta s-au mai numărat și Attila Korodi, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, şi Doru Ciocan, președintele Autorității Naționale de Reglementare a Serviciilor Comunale, dar şi reprezentanţi ai Asociaţiei Apei din mai multe ţări.
Evenimentul a reunit peste 1.500 de reprezentanţi ai operatorilor de servicii publice de alimentare cu apă şi canalizare, profesionişti din domeniul apei, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, reprezentanţi ai institutelor de învăţământ superior şi de cercetare, dar şi oameni de afaceri din ţară şi din străinătate. Reunind cele mai mari companii producătoare de tehnologii şi echipamente de profil din lume, evenimentul a reprezentat premisa iniţierii şi dezvoltării schimbului de experienţă necesar asigurării dezvoltării sectorului de apă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii