Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:12 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pacientii constanteni asteapta programari sa se vindece in alte tari

ro

20 Nov, 2003 00:00 795 Marime text

Conform Ordinului Ministerului Sanatatii, trimiterea la tratament in strainatate se face numai pentru pacientii care nu pot fi tratati, sub nici o forma, in tara * Fondurile pentru trimiterea bolnavilor la tratament in strainatate sunt alocate de catre Ministerul Sanatatii, in limita bugetului aprobat, acestea fiind destinate acoperirii costurilor tratamentului medico-chirurgical, spitalizarii si transportului * Din luna iunie a anului 2002 si pana in prezent, Directia de Sanatate Publica Judeteana Constanta a primit un numar de zece astfel de cereri, din care una a fost solutionata, insa plecarea in strainatate s-a facut pe banii pacientului, iar un alt bolnav a decedat * Majoritatea cererilor se refera la boli precum leucemia, de care sunt afectati in special copiii

Conform Ordinului Ministerului Sanatatii, trimiterea la tratament in strainatate se face numai pentru pacientii care nu pot fi tratati, sub nici o forma, in tara. Acestia sunt cei inscrisi pe listele unui medic de familie si care au parcurs toate nivelurile de acordare a asistentei medicale, fiind spitalizati in unitati sanitare cu servicii medicale de inalta calitate profesionala si tehnica, fara ca sanatatea lor sa fie restabilita. Trimiterea unui pacient in strainatate este efectuata de catre Directia Judeteana de Sanatate Publica si trebuie sa fie aprobata de catre Ministerul Sanatatii. Pentru aceasta, medicul de familie sau bolnavul trebuie sa depuna documentele medicale - copie dupa fisa medicala, bilet de externare din spital, analize si asa mai departe - la sediul Directiei Judetene de Sanatate Publica, toate acestea fiind insotite de o cerere. Dupa efectuarea unei investigatii medicale riguroase, comisia de specialitate teritoriala examineaza din nou bolnavul si recomanda, unde este cazul, clinica din strainatate unde tratamentul poate fi efectuat. Documentatia necesara este trimisa apoi Directiei Generale de Asistenta Medicala din cadrul Ministerului Sanatatii, care decide oportunitatea trimiterii pacientului in strainatate. Decizia se prezinta spre aprobare si Ministerului Sanatatii. In cazuri exceptionale, impuse de natura si gravitatea bolii, precum si in cazul bolnavilor minori, comisiile de specialitate pot recomanda ca bolnavii sa se deplaseze in strainatate cu insotitori, costurile deplasarii si cazarii urmand sa fie suportate de acestia, cu exceptia cazurilor in care bolnavul are varsta cuprinsa intre 0-1 an. Fondurile pentru trimiterea bolnavilor la tratament in strainatate sunt alocate de catre Ministerul Sanatatii, in limita bugetului aprobat, acestea fiind destinate acoperirii costurilor tratamentului medico-chirurgical, spitalizarii si transportului. La intoarcerea in tara a bolnavului, comisia de specialitate teritoriala care a recomandat trimiterea la tratament in strainatate va avea obligatia sa examineze bolnavul pentru a stabili beneficiul tratamentului.

Opt cereri fara raspuns

Din luna iunie a anului 2002 si pana in prezent, Directia de Sanatate Publica Judeteana Constanta a primit un numar de zece astfel de solicitari. "Am primit zece cereri, din care una a fost solutionata, insa plecarea in strainatate s-a facut pe banii pacientului, iar un alt bolnav a decedat", a declarat Simona Moroianu, consilier in cadrul Directiei Judetene de Sanatate Publica. Din cele opt cereri de tratament in strainatate depuse, majoritatea se refera la afectiuni precum leucemia, afectati fiind in special copiii.

Probleme majore de sanatate

O tanara in varsta de 21 de ani, care sufera de leucemie, a solicitat Directiei Judetene de Sanatate Publica efectuarea unor analize, in strainatate, deoarece tara noastra nu dispune de reactivii necesari. Aceasta suferise un transplant de maduva, tot in strainatate, cu ajutorul fondurilor de la Ministerul Sanatatii, analizele pe care trebuie sa le efectueze reprezentand un control. Un copil de 11 ani are nevoie de tratament pentru o tumora la ochi, in timp ce un alt copil in varsta de 8 ani sufera de leucemie, deci are nevoie de un transplant de maduva. Printre cererile de tratament in strainatate depuse la Directia Judeteana de Sanatate Publica si care asteapta un raspuns din partea Ministerului Sanatatii se numara si cea a unui copil de 12 ani care sufera de dezlipire de retina post-traumatica, cea a unei femei in varsta de 48 de ani care are tumora la san cu metastaze si cea a unui barbat de 48 de ani cu amputatie de membru inferior, care trebuie sa plece in strainatate pentru a beneficia de o proteza complexa. Celelalte trei cereri apartin unui copil de 11 ani care sufera de leucemie, unui barbat de 28 de ani, epileptic, si unui barbat de 50 de ani care are nevoie de un transplant de cornee. Aceasta operatie nu poate fi efectuata in tara deoarece noi nu dispunem, practic, de materia prima. Inainte, corneea se preleva de la persoanele decedate, insa exista riscul unor infectii si al transmiterii diferitelor boli. Toate aceste cereri asteapta un raspuns din partea Ministerului Sanatatii care, din pacate, intarzie sa apara.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii